Cotația acțiunilor grupului informatic Atos a scăzut cu peste 20% la Bursa de la Paris, după anunțul unor negocieri exclusive cu Alten pentru vânzarea filialei sale strategice Worldgrid, scrie Le Figaro.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
În jurul orei 07:50GMT, pe o piață în creștere cu 0,39%, Atos se prăbușea cu 21,06%, prețul acțiunilor coborând la 76 de cenți, atingând minimul istoric.
De la 1 ianuarie, acțiunile au pierdut aproape 90% din valoare. Atos, care se află în plină restructurare financiară, indicase marți că a ales oferta de preluare a consorțiului condus de Onepoint, principalul său acționar, condus de David Layani, în detrimentul celei a miliardarului ceh Daniel Kretinsky, scrie G4Media.ro.
CITEȘTE ȘI REVISAL va fi înlocuit. Vodafone va încasa aproape 53 milioane de leiCâteva ore mai târziu, grupul a anunțat că a intrat în negocieri exclusive cu Alten în vederea vânzării – „pentru o valoare de întreprindere obligatorie de 270 de milioane de euro” – a Worldgrid, filiala sa extrem de critică, care proiectează sisteme de control pentru centralele nucleare, în special pentru EDF.
Tranzacția ar urma să fie finalizată înainte de sfârșitul anului 2024 și va „aprofunda relațiile noastre cu clienții noștri strategici, în special în sectorul nuclear, oferindu-le o gamă de servicii cu valoare adăugată de neegalat”, a declarat directorul general al Alten, Simon Azoulay, citat în comunicat.
Înainte de dizolvarea Adunării Naționale, guvernul francez, prin Ministerul Economiei, își reiterase intenția de a achiziționa activitățile Atos, considerate „strategice”, pentru a evita ca acestea să ajungă în mâinile unor jucători străini. Partener IT global al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 2002, Atos va fi unul dintre pilonii tehnologici ai Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, gestionând acreditările, difuzarea instantanee a rezultatelor și problemele de securitate cibernetică.
CITEȘTE ȘI Microsoft anunță două noi console Xbox Series XScufundată într-o criză financiară de aproape trei ani, Atos a lansat un proces de restructurare în februarie. Compania a anunțat că are nevoie de 1,1 miliarde de euro în numerar până în 2024-2025 și că dorește să își reducă datoria brută cu 3,2 miliarde de euro, la 4,8 miliarde de euro, pentru a-și proteja activitatea.
Atos are la nivel global 112.000 de angajați și venituri anuale de circa 11 miliarde de euro.
În România, compania a încheiat anul 2022 cu peste 3.500 de angajați în sediile din București, Brașov, Cluj și Timișoara, ce deservesc mai mult de 300 clienți din 15 țări. Compania are parteneriate cu instituții de apărare, securitate cibernetică, știință și sănătate.