Portalul eRomania, pentru lansarea căruia statul a cheltuit 12 milioane de euro, ar putea fi accesat din nou cel mai devreme de la finele lunii iunie, potrivit Ministerului Comunicațiilor, după ce timp de mai multe luni nu a fost disponibil. Construit pentru a furniza informații actualizate despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități) sau despre stadiul unor proiecte legislative, portalul eRomania nu a generat prea mult interes, iar acum Ministerul Comunicațiilor caută și alte moduri de a utiliza aceste capacități, sistemul fiind analizat inclusiv de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Portalul (nu) poate fi accesat la acest link.
Portalul este unul performant, dar nu a fost niciodată utilizat la capacitate maximă din cauza lipsei de interes din partea populației și a autorităților locale. În acest context, pe lângă alte variante pentru extinderea utilizării, Ministerul Comunicațiilor a luat în calcul și utilizarea platformei pentru evenimente dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
"În urma auditului tehnic elaborat în prima parte a anului 2018, au fost identificate unele subansamble care trebuie înlocuite, astfel încât să fie îndeplinite condițiile normale de funcționare, impuse de evoluția și dinamica mare din zona informațională. Accesarea portalului va fi asigurată imediat ce operațiunile de audit tehnic se vor finaliza, estimând că acestea se vor încheia la finele lunii iunie 2018", potrivit Ministerului Comunicațiilor.
CITEȘTE ȘI Investitorii străini au de astăzi un portal guvernamental care prezintă România. Costescu spune că gestionează 61 de proiecte cu investiții potențiale de 1,5 miliarde de euroeRomania este o platformă complexă, cu peste 100 de funcționalități distincte, dar utilizată insuficient, astfel că autoritățile caută modalități de folosire a acestor capacități. Pe lângă posibilitatea folosirii eRomania pentru Centenarul Marii Uniri, de platformă este interesat și STS, notează Ministerul Comunicațiilor, fără detalii.
"De asemenea, se află în derulare un proces de analiză din partea STS, având în vedere arhitectura și capabilitățile platformei de a face față cu succes vulnerabilităților de securitate cibernetică, raportate la atribuțiile și responsabilitățile ce revin STS", afirmă Ministerul Comunicațiilor.
eRomânia este un proiect guvernamental inițiat cu scopul de a publica informații despre toate localitățile din România. În prezent, portalul nu este accesibil utilizatorilor externi, de exemplu în cazul populației.