Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere

Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere
scris 20 dec 2023

Veniturile operatorilor de telecomunicații au depășit 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) în prima jumătate a anului, în scădere cu 2,3% față de iunie 2022, potrivit ultimelor date disponibile, analizate de Profit.ro.

"Creșterea veniturilor din internet fix și mobil nu a fost suficientă pentru compensarea scăderii veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă. Internetul (fix și mobil) a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă a contribuit cu 30%, retransmisia programelor TV cu 15%, telefonia fixă cu 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii cu 9%", este explicația avansată.

Urmărește-ne și pe Google News
Discuții pentru o nouă plafonare a tarifelor RCA, UNSICAR reacționează vehement CITEȘTE ȘI Discuții pentru o nouă plafonare a tarifelor RCA, UNSICAR reacționează vehement

În funcție de veniturile obținute din comunicații, primii trei furnizori sunt grupul Orange - 39%, RCS&RDS - 25% și Vodafone (până nu demult pe locul 2) - 24%.

Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a acestui an, depășind 1,5 milioane.

În continuare se remarcă creșterea cu 10% a numărului de conexiuni Gigabit de internet fix, cele 1,9 milioane de conexiuni reprezentând aproape 30% din total, conform raportului de date statistice aferent primului semestru al anului 2023.

Soarele a emis cea mai puternică erupție solară din ultimii ani, care a perturbat comunicațiile pentru câteva ore CITEȘTE ȘI Soarele a emis cea mai puternică erupție solară din ultimii ani, care a perturbat comunicațiile pentru câteva ore

În privința internetului fix, numărul total de conexiuni a ajuns la 6,5 milioane (+2%), peste 91% permițând viteze care depășesc 100 Mbps. 29% dintre conexiuni (1,9 milioane de conexiuni, în creștere cu +10%) permit viteze de cel puțin 1 Gbps, în timp ce conexiunile sub 100 Mbps continuă să piardă din popularitate.

La nivel național, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 79% (84% în mediul urban și 71% în mediul rural), în timp ce ritmul de creștere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) continuă să îl depășească pe cel din urban (+1%).

După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt RCS&RDS - 69%, grupul Orange - 18% și Vodafone - 11%.

Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii CITEȘTE ȘI Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii

Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB.

Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor (+4%), adică aproximativ 300 MB/zi.

După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori sunt grupul Orange - 38%, RCS&RDS - 26% și Vodafone - 24%.

Mână de la mână pentru spitale noi. Un nou proiect a început / Oamenii construiesc, guvernanții fac promisiuni / În 10 ani nu a fost realizat niciunul dintre spitalele regionale și centrele de mari arși promise CITEȘTE ȘI Mână de la mână pentru spitale noi. Un nou proiect a început / Oamenii construiesc, guvernanții fac promisiuni / În 10 ani nu a fost realizat niciunul dintre spitalele regionale și centrele de mari arși promise

În România sunt utilizate 23,4 milioane de cartele SIM de telefonie mobilă, dintre care 66% pe bază de abonament și 34% pe bază de cartele preplătite. Datele arată că popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere. Astfel, numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă a înregistrat o creștere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut cu 7%.

Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 30,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 27 minute/lună, precum și 16 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului, grupul Orange avea o cotă de piață de 36%, Vodafone -28%, iar RCS&RDS - 23%.

FOTO Tranzacție: Spaniolii de la OCA Global semnează prima achiziție în România. Pas strategic în extinderea grupului în Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Spaniolii de la OCA Global semnează prima achiziție în România. Pas strategic în extinderea grupului în Europa Centrală și de Est

Numărul abonaților la servicii TV se menține la valoarea de 7,8 milioane, arată cifrele instituției.

Continuă preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion). În funcție de numărul total de abonați, RCS&RDS avea o cotă de piață de 71%, grupul Orange - 15% și Vodafone - 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
telecomunicatii
venituri
date statistice