În 2015 vânzările de smartphone-uri vor înregistra 1,43 miliarde de unități, reprezentând o creștere de numai 9,8%. Este pentru prima oară când piața smartphone-urilor crește cu mai puțin de 10 procente.
Conform IDC, scăderea ritmului de creștere vine din Europa de vest, zona Asia – Pacific, mai puțin Japonia, dar și America Latină. De asemenea, problemele economice din China au avut și ele un impact negativ.
În schimb, Orientul Mijlociu și Africa se vor bucura de creșteri de peste 50%, depășind piețe ca India sau Indonezia, care reprezentau factori tradiționali de creștere.
Pentru perioada următoare, IDC vede ca factor de creștere smartphone-urile ieftine, în special pe piețe emergente. Cu toate astea, Apple reușește să crească în fiecare an, fără să vândă telefoane ieftine.
O predicție interesantă făcută de IDC vizează ciclul de schimbare al smartphone-urilor, care se va accelera, scăzând sub media de doi ani. Dar asta nu datorită interesului mai mare al utilizatorilor, ci din cauza vânzărilor în creștere a device-urilor ieftine, care pur și simplu se strică mai repede. Practic, producătorul își va pune o întrebare simplă: fac un telefon bun și mai scump, sau două mai ieftine și mai proaste?
Ritmul de creștere al pieței de smartphone-uri va scădea și în următorii ani, ajungând ca în 2019 să fie de doar 4,7%.
Împărțirea pe sisteme de operare nu se va schimba radical în perioada următoare. Android-ul va mai câștiga 1,4%, iar iOS va pierde 1,7% din cota de piață în următorii 5 ani, în timp ce Windows Phone va câștiga (poate) 0,1%.