Omul de afaceri Spas Rusev, care a depus o ofertă angajantă, este favorit pentru a prelua divizia de mobil a Telekom Romania, au declarat surse apropiate discuțiilor, Rusev este considerat un personaj controversat, el fiind prezentat fie ca un ”oligarh de dreapta” și eminență cenușie în perioada guvernului lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, fie ca un personaj având legături cu membri ai unor grupări infracționale din Bulgaria. El este acționar principal al celui mai mare operator de telecomunicații din Bulgaria, compania Vivacom, scoasă recent la vânzare.
Primele informații despre o potențială vânzare a Telekom România către Rusev au apărut la începutul anului.
Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru News.ro că Spas Rusev este favorit să preia divizia de mobil a Telekom România, în condițiile în care patru competitori sunt interesați de o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ceilalți trei sunt RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, grupul francez Orange și compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia.
Rusev deține o participație de 46% la Vivacom, compania fiind scoasă la vânzare, la o evaluare ce poate depăși 1,2 miliarde euro, conform Financial Times. El a și confirmat informația, spunând că ”acum este momentul potrivit pentru a vinde".
Spas Rusev a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Vivacom în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie deținută de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital. Vânzătorul acțiunilor Vivacom a fost chiar VTB, în condițiile în care grupul a devenit unicul proprietar al holdingului care deținea compania de telecomunicații în 2013, după ce partenerul de afaceri al rușilor, miliardarul Tzvetan Vassilev, nu și-a achitat la timp o datorie de 150 milioane de euro către VTB.
De altfel, Tribunalul Comercial Englez a respins recent tentativa unor entități din străinătate de a contesta dreptul de proprietate asupra companiei Vivacom din Bulgaria, Potrivit Vivacom, LIC Telecommunications din Luxembourg și Empreno Ventures din Insulele Virgine Britanice au încercat să oprească tranzacția prin care Vivacom este vândută actualilor proprietari prin intermediul unui proces de vânzare competitiv, după ce proprietarii anteriori au intrat în incapacitate de plată a unui împrumut. După ce au pierdut în mai multe rânduri în instanțe din Luxembourg și Bulgaria, reclamanții au recurs la tribunalul englez argumentând că vânzarea a fost fraudă, a fost făcută la un nivel subevaluat și ar trebui să fie anulată.
CITEȘTE ȘI Grupul polonez eSky se extinde în Africa. Un român se ocupă de acest proiectPe lângă Vivacom, Rusev deține, printre altele, hotelurile Radisson Blu și Hilton din Sofia. El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fosta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro.
El locuiește în Londra din anul 1991 și este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.
Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.
Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziția subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri pentru Telekom România.
Acționarul principal al Telekom România este grupul elen OTE, controlat de Deutsche Telekom. Statul român are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote. Grupul elen OTE deține 54,04% din acțiunile fostei Romtelecom.