În premieră mondială, o echipă multidisciplinară a demonstrat cum apropierea tot mai frecventă dintre IT și biologie naște probleme la care nu ne-am fi gândit până nu demult.
Din ce în ce mai multe tehnici medicale apelează la sisteme computerizate din ce în ce mai complexe, iar oamenii de știință au ajuns chiar să modifice ADN-ul uman.
O echipă formată din biologi și experți în securitate cibernetică reunită în cadrul Universității din Washington a descoperit și a demonstrat cum pot fi folosite vulnerabilitățile elementare ale software-ului open-source folosit în laboratoarele din întreaga lume.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru citirea și transformarea informațiilor din ADN în cod binar se folosește o aplicație numită CRISPR: DNA. Aceasta funcționează după regulile software obișnuite și realizează conversia unor pachete de date de dimensiuni fixe primite dinspre ADN.
Dacă dinspre ADN vine un pachet de o dimensiune mai mare, atunci CRISPR: DNA va fi blocat printr-un procedeu cunoscut programatorilor ca buffer overflow attack (programul care primește un pachet de informații de o dimensiune mai mare decât cea pentru care a fost construit va refuza să mai facă procesarea).
Cercetătorii au vrut să demonstreze acest lucru pentru ca producătorii din domeniu să ia măsurile de securitate necesare. Însă, în loc simpla blocare a unui program, un atac real ar putea avea consecințe mult mai grave.
Teoretic, cu o eprubetă de sânge s-ar putea infecta calculatorul la care se face analizarea sau chiar întreaga rețea la care acesta este conectat. În practică, însă, acest gen de atac este dificil de dus la capăt, susțin cercetătorii, și oricum mijloacele clasice de atac sunt încă eficiente.