Numele a trei europarlamentari români - Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru - ar apărea în scandalul de corupție din Parlamentul European, care vizează practicile lobbyiștilor de la Bruxelles ai grupul chinez de telecomunicații Huawei.
Liberalul Cristian Bușoi afirmă că nu a semnat scrisoarea de susținerea pentru compania chineză, în timp ce Daniel Buda susține că nu a avut ”niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect”. Europarlamentarul Maria Grapini afirmă că, din informațiile pe care le are, ar fi implicați foști și actuali eurodeputați, dar și asistenți și funcționari din PE, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Potrivit G4Media, europarlamentarii români Cristian Bușoi (PNL), Daniel Buda (PNL) și Tudor Ciuhodaru (AUR) ar fi semnat o scrisoare, în 2021, în care cereau, alături de alți cinci europarlamentari, Comisiei Europene să modifice legislația care îngreuna accesul Huawei la rețelele de telecomunicații 5G din Uniunea Europeană.
Cristian Bușoi a declarat, pentru G4Media, că nu a semnat acea scrisoare și că nu își amintește să i se fi cerut un acord verbal pentru aceasta.
”Adaug că poziția mea în toate discuțiile oficiale și neoficiale a fost de a susține poziția Romaniei în a avea o tehnologie 3, 4 și 5G fără breșe de securitate”, a susținut el.
La rândul său, Daniel Buda a transmis că nu a avut ”niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect”. El a explicat că în scrisoarea pe care a primit-o de la europarlamentarul Fulvio Martusciello ”nicăieri nu apare” vreo referire la Huawei sau China.
”În mod cert, acordul meu față de această scrisoare a fost dat având în vedere referințele la necesitatea accesului la internet de bandă largă în zonele rurale”, a adăugat el.
Europarlamentarul PUSL Maria Grapini a declarat că în grupul S&D s-a anunțat că două europarlamentare vizate de anchetă se suspendă pe perioada cercetărilor.

”Eu știu ce s-a discutat în grupul nostru, ne-a informat președinta grupului că a fost sesizată de Parchetul belgian și că două colege din Italia care sunt membre în S&D au transmis în scris că se suspendă până la terminarea cercetărilor. Procedura a fost, și la Qatar colega grecoaică a fost de data asta în acel scandal, prezumția de nevinovăție funcționează și au dreptul să rămână membri în Parlament, dar independenți”, a afirmat Grapini.
Grapini a menționat că ”se zice că 20-30 de foști eurodeputați și actuali eurodeputați” ar fi implicați și ”ceea ce este mai grav că și din staff-ul eurodeputaților, adică asistenți și funcționari din Parlament”.
”Se pare că totul a plecat de la conferințe, deci un truc în a da bani, pe lobby și pe organizarea unor conferințe. Am aflat că sunt și români bănuiți, din păcate… numele lor (Ciuhodaru, Daniel Buda, Cristian Bușoi) am văzut că apar (…) eu personal mă îndoiesc că românii noștri ar fi acolo, dar sigur că cercetările vor continua”, a conchis ea.
Parchetul federal belgian a anunțat joi că peste douăzeci de percheziții au fost efectuate în Belgia și una în Portugalia în cadrul unei anchete pentru corupție ce implică Parlamentul European și practicile de lobby comercial. Mai multe persoane au fost reținute de poliția belgiană pentru a fi interogate. Potrivit cotidianului belgian Le Soir, ancheta vizează practicile lobbyiștilor de la Bruxelles ai grupul chinez de telecomunicații Huawei începând din 2021, relatează AFP și POLITICO.