Microsoft a anunțat că va investi 2,9 miliarde de dolari în următorii doi ani în Japonia, pentru a sprijini progresul țării în domeniul inteligenței artificiale (AI), potrivit AFP.
Anunțul coincide cu vizita premierului japonez Fumio Kishida la Washington, unde acesta a subliniat determinarea țării sale de a deveni o putere majoră în acest domeniu, scrie Hotnews.ro.
Microsoft s-a impus anul trecut ca un jucător cheie în domeniul inteligenței artificiale prin parteneriatul cu OpenAI, start-up-ul care a creat ChatGPT, până la a detrona Apple ca fiind cea mai mare companie din lume în ceea ce privește capitalizarea bursieră.
„Aceasta este cea mai mare investiție pe care Microsoft a făcut-o în Japonia în cei 46 de ani de istorie”, a declarat Brad Smith, președintele Microsoft, într-un comunicat.
Acordul include furnizarea de „resurse de calcul mai avansate”, a detaliat el, inclusiv cipuri de calculator ultrasofisticate (GPU), esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială.
Microsoft s-a angajat, de asemenea, să investească în formarea în domeniul AI pentru trei milioane de lucrători japonezi în următorii trei ani și a anunțat deschiderea primului său laborator la Tokyo, Microsoft Research Asia, care va lucra în domeniul AI și al roboticii.
CITEȘTE ȘI Liderii UE vor cere armonizarea legislației privind insolvențele și impozitul pe profitSubliniind importanța tot mai mare a securității cibernetice pe fondul creșterii numărului de încălcări și de piraterii informatice, Microsoft intenționează, de asemenea, să colaboreze cu guvernul japonez pentru a consolida apărarea cibernetică a țării.
„Gama de amenințări în ceea ce privește securitatea cibernetică a devenit mai complicată [...]. Vedem acest lucru în special în cazul Chinei și al Rusiei, dar vedem, de asemenea, tot mai multe atacuri ransomware în întreaga lume”, a declarat Brad Smith pentru ziarul japonez Nikkei.
Experții în securitate cibernetică din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA au acuzat recent Microsoft pentru o „cascadă de erori evitabile” care a permis unui grup de hackeri chinezi să pătrundă în serverele gigantului informatic și să acceseze e-mailurile mai multor înalți oficiali americani anul trecut.