Compania Meta, care deține platforma Facebook, va înființa o echipă pentru a combate dezinformarea și utilizarea abuzivă a inteligenței artificiale generative în perspectiva alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, pe fondul preocupărilor privind impactul acestor instrumente asupra procesului electoral, transmite agenția Reuters.
Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative (IA generativă), cu ajutorul căreia se pot crea în câteva secunde texte, imagini și filme, a stârnit temeri că aceste noi tehnologii pot fi folosite pentru a perturba o serie de scrutinuri importante care se desfășoară anul acesta pe plan mondial, scrie Agerpres.
Între 6 și 9 iunie au loc alegerile pentru Parlamentul European, format din 720 de eurodeputați, responsabili de adoptarea de noi politici ale Uniunii Europene, amintește Reuters.
"Odată cu apropierea alegerilor, vom activa un Centru de operațiuni electorale pentru a identifica potențiale amenințări și a le contracara în timp real", a scris într-o postare pe blog Marco Pancini, responsabilul Meta pentru relațiile cu UE.
Experți ai Meta din departamentele de date, inginerie, cercetare, politici de conținut și juridic se vor concentra pe combaterea dezinformării, a operațiunilor de influențare și pe contracararea riscurilor legate de abuzul de IA generativă, a explicat acesta.
Meta, care lucrează în prezent cu 26 de organizații de fact-checking din UE operând în 22 de limbi, își va adăuga trei noi parteneri din Bulgaria, Franța și Slovacia, a menționat Pancini.
Meta, Microsoft, OpenAI și alte 17 companii din sfera noilor tehnologii au convenit mai devreme în februarie să coopereze pentru a preveni influențarea alegerilor care au loc în acest an pe glob cu ajutorul conținuturilor "înșelătoare" generate de IA.