Un studiu realizat recent arată că două treimi din antivirușii de Android disponibili în magazinul oficial de aplicații nu funcționează corect și nu oferă protecția pe care o așteaptă utilizatorii.
AV-Comparatives, companie cu mare experiență în testarea soluțiilor de securitate, a testat 250 de aplicații de tip antivirus pentru platforma software a celor de la Google. Doar 80 au trecut cel mai elementar test.
Testul elementar presupune ca aplicațiile testate să detecteze măcar 30% din codurile malițioase răspândite în ultimul an, fără a genera alarme pozitive false (adică a identifica eronat viruși).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comic este faptul că unele din aplicațiile testate, conform cercetătorilor, s-au identificat și pe ele însele ca malware.
Majoritatea antivirușilor pentru Android sunt realizați de programatori amatori care nu folosesc un sistem de scanare euristică, cei doar liste albe (coduri cunoscute ca fiind sigure) și negre (viruși cunoscuți).
De asemenea, s-a constatat că și listele sunt făcute foarte prost, în cele mai multe cazuri. Spre exemplu, unii antiviruși includeau în lista albă “com.instagram” ca identificator. În acest caz, orice aplicație care folosește acest identificator va fi ignorată de antivirus, indiferent ce conține codul acesteia.
Încă un indiciu că aceste aplicații nu sunt de încredere este faptul că la două luni de la inițierea testului, 32 de aplicații dispăruseră deja din Play Store.
La polul opus, în treimea bună a antivirușilor de Android, s-au aflat soluțiile create de brandurile cunoscute (AVG, BitDefender, McAfee, Kaspersky, ESET etc.) care au avut o rată de detecție de 100% în cadrul testului.