Ministrul britanic de Interne Amber Rudd efectuează marți o vizită la San Francisco, cu scopul de a îndemna marile grupuri în domeniul webului să lupte mai mult împotriva conținutul extremist postat online, relatează AFP.
Ea va participa la prima întâlnire a Forumului Mondial al Internetului împotriva terorismului, înființat în comun de Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube (Google/Alphabet) în iunie, potrivit unui comunicat al ministerului britanic, scrie News.ro.
Ministrul urmează să se întâlnească cu mai mulți șefi de întreprinderi și să abordeze împreună cu ei strategii dezvoltate de aceste firme în vederea reperării și suprimării conținuturilor problematice.
CITEȘTE ȘI DNA declanșează acțiunea penală împotriva șefului Digi, acuzat de spălare de bani”Contracararea amenințării teroriste online revine atât Guvernelor, cât și întreprinderilor webului. Avem un interes comun, vrem să ne protejăm cetățenii și să păstrăm Internetul, pe care-l apreciem cu toții, liber și deschis”, urmează ea să spună într-un discurs.
”Extremiștii au căutat să folosească în mod abuziv aceste platforme cu scopul de a-și difuza mesajele pline de ură. Acest Forum este un mijloc crucial în vederea inversării acestei tendințe”.
În urma atentatelor de la Westminster - în martie, soldat cu cinci morți - și de la Manchester - în mai, soldat cu 22 de morți - revendicate de gruparea Statul Islamic, premierul britanic Theresa May a făcut din suprimarea conținutului extremist online una dintre prioritățile sale în lupta împotriva terorismului a Guvernului pe care-l conduce.
Această problemă a fost înscrisă pe agenda Grupului Celor șapte (G7), care s-a reunit la sfârșitul lui mai în Italia. Țările membre - Statele Unite, regatul Unit, Franța, Germania, Japonia, Canada și Italia - au adoptat o declarație comună prin care îndeamnă actorii în domeniul Internetului să-și sporească mobilizarea.
Câteva săptămâni mai târziu, cele patru multinaționale americane au înființat Forumul Mondial al Internetului împotriva terorismului, concretizarea parteneriatului lor în cadrul luptei împotriva conținutului cu ”caracter terorist”, angajat în decembrie 2016.
Acțiunile Forumului se concentrează asupra elaborării unor soluții tehnologice în vederea detectării acestor conținuturi, îmbunătățirii mijloacelor de a le retrage și elaborării unui contra-discurs.
Organismele participante alimentează de asemenea o bază de date comună care compară ”amprentele digitale” numerice ale fotografiilor sau înregistrărilor video de propagandă și de recrutare retrase de pe platformele lor.