Intrarea Digi în Belgia - indicată ca "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. "Premierul obține ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor: un jucător care provoacă Proximus, Telenet și Orange!". Ironia Orange

Intrarea Digi în Belgia - indicată ca "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. "Premierul obține ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor: un jucător care provoacă Proximus, Telenet și Orange!". Ironia Orange
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 23 iun 2022

Intrarea Digi Communications, compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, pe piața 5G din Belgia este indicată drept o "surpriză istorică", grupul român fiind primul nou jucător de telefonie mobilă cu drepturi depline din Belgia în ultimul sfert de secol. 

Digi Communications a intrat pe piața 5G din Belgia, în parteneriat cu Citymesh, parte a grupului belgian Cegeka. Cele două companii au creat firma Citymesh Mobile, în care Citymesh deține 51% din acțiuni, iar RCS & RDS, controlată de Digi Communications, are o participație de 49%, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultimul eveniment de acest tip în Belgia a fost în 1999, prin intrarea KPN Orange (predecesorul BASE/Telenet).

Planul Digi și Citymesh este acum de extindere a rețelei naționale cu investiții de sute de milioane de euro, în termen de cinci ani urmând să fie dezvoltată o structură națională de 3.500 până la 4.000 de antene.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Până în luna septembrie, compania mixtă va angaja 50 de persoane, iar de anul viitor va urca schema de personal la peste 100 de angajați.

Citymesh se va concentra pe piața B2B, în timp ce compania românească va prelua piața de consum.

"Scopul nostru este să construim cea mai bună și mai capabilă rețea 4G/5G din țară. Pentru că plecăm de la zero, avem ocazia să profităm de progresele tehnologice 5G încă de la început și să putem planifica implementarea în mod optim", spune Mitch De Geest, CEO Citymesh.

"Sosirea acestui al 4-lea operator pe piața de consum constituie o perturbare a pieței”, a recunoscut, pe de altă parte, Xavier Pichon, CEO-ul Orange Belgium, dar care ține să își arate, ușor ironic, optimismul, arătând că Orange s-a mai confruntat cu sosirea unui al 4-lea operator pe alte piețe, precum în Franța (cu Free la sfârșitul anului 2009) și în Polonia, și se află în concurență cu DIGI pe alte piețe (România și Spania). „Ne-am descurcat destul de bine și chiar ne-am îmbunătățit cota de piață. Subiectul ne este familiar. Cunoaștem începutul filmului, iar uneori chiar și sfârșitul...", spune acesta.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Prețul total achitat de Digi și Citymesh pentru frecvențe este de 114,3 milioane euro, din care, la începutul licitației, cele două companii asociate au plătit 83,3 milioane de euro pentru a rezerva spectrul pentru 2G, 3G și 4G. În timpul licitației, asocierarea a achiziționat însă suficient spectru 5G pentru a construi o rețea care să acopere întreaga Belgie.

Concurenții pe piață vor fi Proximus (a achiziționat cu 20% mai mult spectru decât concurenții săi, pentru 491 de milioane de euro), Telenet (264 de milioane de euro) și Orange Belgium (322 de milioane de euro). Și NRB Belgia a achiziționat un loc în banda de 3.600 MHz, pentru puțin sub 11 milioane de euro. Frecvența respectivă este însă potrivită pentru serviciile 5G.

"Premierul Alexander De Croo obține ceea ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor, în 2018: un jucător de telecomunicații cu drepturi depline, care provoacă Proximus, Telenet și Orange", relatează media locală, cu referire la grupul român.

Alexander De Croo este un om de afaceri belgian care a devenit prim-ministru în octombrie 2020, după ce anterior a deținut portofoliul Ministerului pentru Agenda Digitală, Telecomunicații și Poștă (2014-2018) și pe cel al Finanțelor (2018-2020).

VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre

Suma atrasă de statul belgian în urma întregii licitații a fost de 1,2 miliarde euro, de la un estimat de 800 milioane euro.

Cegeka este un grup de IT cu sediul central în Hasselt, Belgia, un al doilea sediu în Olanda și operațiuni în alte zece țări europene, toate conduse prin antreprenoriat și leadership local.

Cu peste 5.500 angajați la nivel de grup în Europa, dintre care peste 750 în România și Moldova, Cegeka este prezentă pe piață românească din 2011. 

Cegeka România a încheiat anul financiar 2021 cu o cifră de afaceri consolidată de 744 de milioane de euro: aceasta reprezintă o creștere de 16% față de anul precedent.

În toamnă, Digi Communications a participat la licitația 5G din Portugalia, demers anunțat anterior de Profit.ro, și a fost desemnată printre câștigători, într-o tranzacție de aproape 68 milioane euro.

Astfel, filiala din Portugalia a grupului, Dixarobil Telecom, a fost desemnată drept câștigătoare a drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile 900 MHz, 1.800 MHZ, 2.6 GHZ și 3.6 GHz. Prețul aferent acestor drepturi este de 67,3 milioane euro.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Grupul Digi include Digi Communications NV Olanda, RCS&RDS și entitățile afiliate acesteia. Entitatea-mamă a grupului este Digi Communications NV, societate înființată în Olanda cu locul desfășurării activității și sediul în România.

Digi operează la acest moment în România (RCS&RDS), Spania (Digi Spain Telecom SLU) și Italia (Digi Italy SL).

RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe

Anterior, compania a vândut operațiunile din Ungaria către compania ungară de tehnologie 4iG, avându-i printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și un prieten apropiat al premierului Viktor Orban.

 Autoritatea de reglementare în comunicații din țara vecină a exclus compania din procedura de vânzare a frecvențelor destinate serviciilor de telecomunicații din generația a cincea (5G).

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
rcs&rds
portugalia
5g