Fondurile de pensii administrate NN depășesc reperul unei dețineri de 5% din acțiunile Alro. Alerte în piață cu privire la reducerea free-float-ului real pe bursă

Fondurile de pensii administrate NN depășesc reperul unei dețineri de 5% din acțiunile Alro. Alerte în piață cu privire la reducerea free-float-ului real pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mai 2021

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, care concentrează active de peste 25 miliarde lei, din care o cincime o reprezintă investițiile în acțiuni, a acumulat o participație cu o valoare de piață de 113 milioane lei la combinatul de aluminiu Alro Slatina. Investitorii de pe bursă semnalizează tot mai acut că free-float-ul de pe bursă este concentrat la fondurile de pensii, cu efecte asupra rulajelor.

NN Group, care asigură administrarea și celui mai important fond de pensii de la Pilonul II, cu 2 milioane de cotizanți, raportează că a ajuns să acumuleze 5,04% din acțiunile Alro Slatina (ALR). La ultimul preț de la Bursa de Valori București, de 3,1600 lei/acțiune a titlurilor producătorului de alumniniu, valoarea pachetului se situează la 113,65 milioane lei (23,07 milioane euro). Interesul jucătorului din Olanda pentru emitent a crescut în condițiile în care compania și-a majorat semnfificativ free-float-ul printr-un plasament privat derulat în decembrie 2018 prin care acționarul majoritar rus, miliardarul Vitali Matchitski, a pus în vânzare o treime din titlurile companiei

Urmărește-ne și pe Google News

Atunci 23% din acțiuni au fost cumpărate pentru 496 milioane lei de Pavăl Holding, vehiculul financiar prin care realizează achiziții bursiere fondatorii retailerului de construcții Dedeman, însă și NN a fost printre cumpărători. Profit.ro deține informații că NN Pensii ajunsese să cumuleze și jumătate din oferta eșuată derulată în vara aceluiași an.

Acționarii Purcari aprobă distribuirea unui dividend de 1,30 lei/acțiune CITEȘTE ȘI Acționarii Purcari aprobă distribuirea unui dividend de 1,30 lei/acțiune

Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului aferente sfârșitului anului trecut, Fondul de la Pilonul II al NN concentrează acțiuni în valoare însumată de 5,80 miliarde lei, reprezentând 22,16% din totalul activelor de 25 miliarde lei.. Aceasta reprezenta o majorare de peste 700 milioane lei a expunerii pe această clasă de active în ultimul trimestru, dar și la nivel procentual față de 20,64% din active la 30 septembrie 2020.

Acum, achiziția în Alro este realizată de asemenea covârșitor prin fondul de la sistemul administrat privat cu contribuții obligatorii, dar pachete au cumulat deopotrivă fondul de pensii facultative NN Optim, entitatea de pe doemniul asigurărilor de viață NN Activ și NN Investment Partners.

OMV Petrom: Profit în scădere în primul trimestru în pofida prețurilor favorabile la țiței, gaze și electricitate CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Profit în scădere în primul trimestru în pofida prețurilor favorabile la țiței, gaze și electricitate

Ultima semnalizare majoră, din prima săptămână a acestui an, indica depășirea unei dețineri de 5% din titlurile OMV Petrom. În videoconferința Profit Piața de Capital.forum organizată de Profit.ro luna trecută a existat o dezbatrere aprinsă legată de acumulările disproporționate ale fondurilor de pensii de la Pilonul II față de dimensiunea free-float-ului de la BVB.

Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii, este conștientă de diferențialul structural între fluxurile de capital ale fondurilor și disponibilitatea companiilor mari de a se lista la BVB, creând astfel debușee pentru plasamentele în acțiuni. „Din punctul de vedere al fondurilor de pensii investiția pe bursa locală devine de la lună la lună și de la an la an din ce în ce ai problematică”, a declarat aceasta. „Cred că se vede că fondurile de pensii încep să se uite din ce în ce mai mult către piețele de afară.”

Entitatea de la Pilonul II a NN adăugase la T3 o participație în echivalent 141,98 milioane lei la compania Prosus, care operează magazinul online eMAG, după cum a anunțat Profit.ro. Este cea mai mare deținere externă pe segmentul acțiuni, depășind-o chiar și pe cea de 128,05 milioane lei de la Eurofins Scientific, firmă înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

Acționarii Transelectrica \ CITEȘTE ȘI Acționarii Transelectrica "trântesc" propunerea de dividend cu randament de 3% a boardului

Tot în Franța, NN Pensii are o investiție de 109,44 milioane lei în furnizorul de plăți online Worldline, iar în Spania sunt realizate de plasamente de 89,35 milioane lei la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols și de 48,77 milioane lei la Banca Santander, participație cu o valoare cu 65,54% mai mare decât cea de 29,46 milioane lei prinsă în portofoliu la data de 30 septembrie.

Bogdan Drăgoi, președinte la SIF Banat Crișana (SIF1) atrage atenția că dacă cea mai importantă zonă de pe bursă, Pilonul II de pensii, are abordarea că vor resorbi constant lichiditatea de pe bursa, piața locală de acțiuni ar putea intra în impas. „Politica este de buy & hold. Asta înseamnă că în fiecare lună dumneavoastră nu veți vinde nimic, cu lichiditatea care va veni în fiecare lună nu veți face decât să cumpărați tot ce este în piață, să nu puneți nimic la vânzare. Eu nu înțeleg de ce ne mai chinuim atunci?”, spune Drăgoi mult timp oficial în Ministerul Finanțelor Publice unde în 2012 a ajuns chiar în poziția de ministru. „Dacă cel mai mare mare jucător care are 20 de miliarde de lei în acțiuni pe bursă are politica să fie buy & hold, să nu vândă, să nu cumpere, orice am face noi astăzi aici, oricât ne-am chinui noi cu fiscalitatea, oricât ne-am chinui noi cu companii gen Hidroelectrica și alte lucruri care să vină la bursă, nu vom realiza nimic.”

Care sunt principalele dețineri la BVB ale NN

NN Pensii concentrează acțiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare însumată de 1,14 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,36% din totalul activelor. Acestea erau urmate la valori apropiate de reperul de 900 milioane lei în cazul Fondului Proprietatea (FP) și OMV Petrom (SNP). Ambele investiții au avut potențialul de a aduce randamente importante în lunile trecute de atunci, în special, Fondul Proprietatea, care a atins un nou maxim istoric ieri de 1,7450 lei/acțiune.

Fără dividende de la Banca Transilvania, după un an-șoc. Societatea încorporează jumătate din profitul net obținut anul trecut într-o majorare de capital cu acțiuni gratuite CITEȘTE ȘI Fără dividende de la Banca Transilvania, după un an-șoc. Societatea încorporează jumătate din profitul net obținut anul trecut într-o majorare de capital cu acțiuni gratuite

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 512,77 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 549,68 milioane lei, la Electrica (EL), de 286,03 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 192,10 milioane lei.

Ca noutate, cel mai mare fond de pensii din România deține acum 0,85% din Nuclearelectrica (SNN), echivalentul sumei de 222,36 milioane lei, în urma unei tranzacții cu Fondul Proprietatea. Participația la MedLife (M) se ridică la 148,81 milioane lei.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Digi Communications (DIGI), Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast Bistrița (TRP) și Transelectrica (TEL).

Peste 2 treimi din dețineri în titluri de stat, dar și plasamente în creștere pe ETF-uri

Portofoliul este dominat de cele 17,93 miliarde lei concentrate în 45 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 68,51% din active. NN  este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 62,47 miliarde lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de aproximativ 705.000 de lei au mers către municipalitatea Timișoarei.

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 671,96 milioane lei, reprezentând 2,57% din portofoliu, acestea fiind concetrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank România, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Rabobank, Banco Santander și UniCredit Bank AG din Austria.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York

Nu mai puțin de 75,01 milioane lei sunt investiți în obligațiuni emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar suma de 530,85 milioane lei o reprezintă plasamente în terțe instituții internaționale precum divizia IFC a Băncii Mondiale, International Investment Bank și Black Sea Trade and Development Bank. Suma de 1,05 miliarde lei, echivalentul a 4,03% din totalul activelor, este investită în 3 fonduri închise de tip ETF, axate pe plasamente în piețele bursiere europene, aici dinamica majorându-se cu o cincime la T4, după cela 30 septembrie valoarea agregată a acestor dețineri se ridica la 809,07 milioane lei

NN Pensii și-a redus drastic disponibilitățile bănești în ultimul trimestru. Astfel, dacă acestea se apropiau de 500 milioane lei la data de 30 septembrie 2020, s-au diminuat de peste 10 ori până la finalul anului, când mai erau de doar 45,27 milioane lei, în proporție de peste 99% în conturi deschise la la BRD.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
nn pensii
nuclearelectrica
banca transilvania
prosus
banco santander