Interdicția impusă de administrația Trump cu privire la descărcarea aplicației chineze TikTok, care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 12 noiembrie, a fost blocată de un judecător federal, scrie Variety, preluată de News.ro.
Cazul a fost adus în fața curții de trei creatori TikTok, care au susținut că ordinul executiv al președintelui Trump prin care era stabilită o interdicție completă a aplicației în SUA încalcă dreptul la libertatea de expresie, stipulat în Primul Amendament.
Casa Albă susține că TikTok reprezintă o amenințare la securitatea națională.
CITEȘTE ȘI Fitch a confirmat ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă negativăHotărârea preliminară de vineri de a bloca interdicția a fost dată de judecătorul districtual Wendy Beetlestone din Pennsylvania, care a scris că reclamanții „au demonstrat posibilitatea clară de daune ireparabile”. Ea a mai remarcat faptul că descrierile făcute de Guvernul american referitor la amenințarea pe care o reprezintă aplicația TikTok sunt formulate „ipotetic”, astfel, nu a putut descoperi riscul prezentat.
Decizia a venit după ce, pe 28 septembrie, un alt judecător a blocat interdicția de descărcare a TikTok în SUA cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare.
Cei trei creatori de conținut TikTok în cazul din Pennsylvania - Douglas Marland, Cosette Rinab și Alec Chambers - au deschis proces președintelui Donald Trump și lui Willbur Ross, secretarul american al Comerțului, pe 18 septembrie.
TikTok este folosită de peste 100 de milioane de americani și 50 de milioane o folosesc zilnic, potrivit documentelor depuse în proces.
CITEȘTE ȘI Un Halloween de speriat pentru hotelieri în acest anInterdicția le-ar aduce creatorilor de conținut mari pierderi bănești. Rinab a declarat că realizează clipuri pentru branduri de modă și alte companii și câștigă între 5.000 și 10.000 de dolari pentru fiecare, în timp ce Chambers a câștigat 12.000 de dolari promovând doar un brand.
Reprezentanții TikTok au transmis, în urma hotărârii de vineri, că sunt „profund impresionați de sprijinul arătat de creatori”.
Compania chineză ByteDance a ajuns în luna septembrie la un acord provizoriu cu Oracle și Walmart pentru a muta sediul general în Statele Unite și pentru crearea TikTok Global, estimată la 60 de miliarde de dolari. Guvernele chinez și american trebuie să își dea acceptul. Trump a spus că „binecuvântează” acordul preliminar.