Intel vrea să obțină subvenții de 8 miliarde de euro pentru a construi o fabrică de semiconductori în Europa

Intel vrea să obțină subvenții de 8 miliarde de euro pentru a construi o fabrică de semiconductori în Europa
scris 1 mai 2021

Intel vrea să obțină subvenții de 8 miliarde de euro pentru a construi o fabrică de semiconductori în Europa, a declarat directorul general al companiei americane, Pat Gelsinger, în condițiile în care regiunea vrea să își reducă dependența de importuri, pe fondul deficitului de cipuri, transmite Reuters.

Este pentru prima oară când Gelsinger a menționat public ce ajutor de stat ar dori, în timp ce Intel aplică un program de mai multe miliarde de dolari pentru a depăși rivalii asiatici în producția pe bază de contract, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

”Ceea ce cerem atât din partea guvernului american cât și din partea guvernelor europene este să creeze condișii competitive pentru noi să i facem aici, comparativ cu Asia”, a declarat Gelsinger publicației Politico Europe, într-un interviu.

Potrivit Politico, Gelsinger a afirmat că vrea să obțină subvenții de aproximativ 8 miliarde de euro.

Compania s-a distanțat ulterior de această informașie, afirmîns că directorul general nu a dat o sifră specifică, cu toate că a arătat în mod clar că liderii UE trebuie să investească pentru a asigura o industrie a semiconductorilor vibrantă.

Gelsinger, aflat în prima sa vizită europeană de la preluarea conducerii companiei, s-a întîlnit vineri, la Bruxelles, cu comisarul european Thierry Breton. Vizita a avut loc după lansarea unui plan al Intel pentru investiții de 20 de miliarde de dolari în producția de cipuri în SUA.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Pe lângă investițiile din SUA, Intel cautp un loc pentru o fabrică în Europa care ar susține obiectivul lui Breton de a dubla ponderea regiunii în producția globală de cipuri la 20%, în următorul deceniu.

Breton a mai discutat vineri cu reprezentanți ai Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare producător mondial de cipuri, aflat înaintea Samsung și Intel.

În tweet-uri separate, Breton a descris întâlnirea sa cu Gelsinger drept ”o discuție aprofundată”, în timp ce o convorbire video cu Maria Marced, președinta TSMC Europe, a fost ”un schimb bun”.

"Pentru a satisface cererea actuală și viitoare a industriei semiconductorilor, Europa va crește drastic capacitatea de producție - atât pe cont propriu, cât și prin parteneriate selectate, pentru a asigura securitatea aprovizionării", a spus Breton.

TSMC a declarat că discuțiile cu Breton au demonstrat angajamentul său față de regiune.

”Dorința noastră de a ne sprijini clienții cât mai deplin înseamnă că suntem întotdeauna dispuși să stabilim comunicări deschise cu guvernele și autoritățile de reglementare oriunde se află acestea și noi”, a spus compania.

Comisia a declarat că Breton va purta discuții, pe 4 mai, cu directorii generați a doi producători olandezi de semiconductori: ASML, principalul producător de instrumente de litografie cu semiconductori și cu producătorul de cipuri NXP.

Întreruperea recentă a lanțurilor de aprovizionare cu semiconductori a adăugat urgență eforturilor de reducere a dependenței de importuri, totuși analiștii avertizează că baza tehnologică redusă a Europei înseamnă că nu oferă o piață viabilă pentru o fabrică de vârf.

Surse din industrie și diplomatice spun că, dintre cei trei mari producători de cipuri, Intel este singurul care a exprimat până acum interesul concret în scopul lui Breton de a produce cele mai avansate cipuri din Europa.

Efortul lui Breton de a atrage un producător străin de cipuri important îi deranjează pe producătorii autohtoni, în timp ce acesta discută, de asemenea, despre crearea unei alianțe europene a semiconductorilor, care să le grupeze interesele.

Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 25% pe plan mondial. Huawei a ieșit din Top 5 după mulți ani. Samsung a redevenit cel mai mare producător mondial de smartphone, vânzările Xiaomi au explodat CITEȘTE ȘI Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 25% pe plan mondial. Huawei a ieșit din Top 5 după mulți ani. Samsung a redevenit cel mai mare producător mondial de smartphone, vânzările Xiaomi au explodat

Compania germană Infineon a salutat inițiativa lui Breton de a consolida producția de cipuri în Europa.

Gelsinger, care s-a întâlnit cu ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, și cu guvernatorul bavarez Markus Soeder, pe parcursul turneului său german, a fost citat spunând că Germania va fi o locație adecvată pentru o potențială fabrică europeană.

"Din punct de vedere geopolitic, dacă sunteți în Europa, doriți să vă aflați în Europa continentală", a spus el pentru Politico, în remarcile citate într-un al doilea interviu, cu cotidianul german Handelsblatt.

"Ne gândim la Germania ca un candidat bun - nu singurul, ci un candidat bun - pentru locul în care ne-am putea construi capacitățile de producție", a spus el, indicând și interesul pentru țările Benelux.

În Germania, Gelsinger s-a întâlnit și cu directori ai producătorului auto BMW și operatorul de telecomunicații Deutsche Telekom, a anunțat Intel.

Surse au declarat că a vizitat și sediul Volkswagen, deși niciuna dintre părți nu a confirmat acest lucru.

Gelsinger va călători săptămâna viitoare în Israel, unde Intel va anunța o investiție de 200 de milioane de dolari într-un nou campus de dezvoltare a cipurilor și angajarea a 1.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
semiconductori