Aflați de mai mai bine de un an sub embargou tehnologic american, oficialii Huawei au fost prevăzători și au achiziționat din timp cipuri în cantități mari, făcând stocuri pentru viitorul apropiat.
Conform unor surse anonime din cadrul companiei, citate de Nikkei, Huawei ar avea în acest moment stocuri de cipuri care să o țină aproape doi ani, în ciuda faptului că nu mai are acces la tehnologiile americane.
Compania chineză s-ar fi concentrat pe cipurile Intel, de care are nevoie în cadrul infrastructurii cloud. Aceste procesoare sunt esențiale pentru divizia de cloud, iar stocurile actuale urmează să fie suficiente între unul și doi ani.
Din 15 mai, Statele Unite au extins interzicerea accesului Huawei la produsele realizate pe baza tehnologiilor americane la nivel global. Practic, Huawei nu mai are acces la tehnologiile de care are nevoie pentru a-și construi propriile cipuri. Nicio companie, din nicio țară, nu mai are voie să vândă către Huawei produse realizate cu tehnologie americană.
Huawei a început, însă, să-și facă stocuri încă de la sfârșitul lui 2018, atunci când directoarea financiară și fiica fondatorului companiei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada.
Recent, Huawei a anunțat că a cheltuit 23,45 miliarde de dolari anul trecut doar pentru a-și crește stocurile de materiale, cipuri și alte componente.
Huawei a încercat să achiziționeze, prin canale alternative, și procesoare pentru servere, produse de Intel și AMD, companii care dețin împreună 98% din această piață.
În ciuda stocurilor pe care și le-a făcut, analiștii sunt pesimiști în privința viitorului companiei chineze, a cărei poziție pe piață o văd semnificativ slăbită pe viitor, din cauza interdicțiilor impuse de autoritățile americane.