Grand Palais și mai multe muzee, printre care Luvru, victime ale unui atac de tip ransomware

Grand Palais și mai multe muzee, printre care Luvru, victime ale unui atac de tip ransomware
scris 6 aug 2024

Infractorii cibernetici au atacat în plin weekend olimpic. În noaptea de 3 spre 4 august, directorul sistemelor informatice de pe site-ul Grand Palais a observat o activitate neobișnuită și a alertat că este în curs un atac de tip ransomware, scrie Le Parisien.

Ransomware este un software care criptează și face ilizibile datele dintr-un computer, server sau rețea aparținând unei întreprinderi sau autorități locale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ținta hackerilor? Sistemul informatic care centralizează datele financiare ale mărcilor situate în patruzeci de muzee din Franța (inclusiv Luvru).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări! CITEȘTE ȘI O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări!

Într-o mișcare de extorcare, atacatorii au cerut o răscumpărare în criptomonede. Aceștia aplică o strategie de șantaj bine cunoscută, pe două direcții: mai întâi vor vinde victimei cheia de decriptare a datelor, cheia pentru a avea din nou acces la acestea. Dar dacă ținta are o modalitate de a-și restaura copiile de siguranță și refuză să plătească, ei folosesc o a doua pârghie: amenințarea de a publica datele sifonate sau de a le vinde celui care oferă mai mult. Acesta este cazul aici, deoarece hackerii amenință că vor publica datele criptate dacă victima nu îi contactează în termen de 48 de ore.

Atribuită Brigăzii de combatere a criminalității informatice (BL2C), a fost deschisă o anchetă pentru "atacuri asupra unui sistem de prelucrare automată a datelor, șantaj organizat și asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni sau contravenții pedepsite cu cinci ani de închisoare".

Potrivit informațiilor Le Parisien, ANSSI, care supraveghează securitatea cibernetică a Jocurilor Olimpice, a fost alertată cu privire la incident și sprijină entitatea. Aceasta confirmă că "acest incident nu afectează sistemele informatice implicate în desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice".

viewscnt
Afla mai multe despre
grand palais
ransomware