Gigantul chinez Huawei a dat în judecată statul român, cerând anularea deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G. Au fost dați în judecată atât prim-ministrul României, cât și Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare al Țării, prin Administrația Prezidențială, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important SUA încearcă să își convingă aliații să interzică echipamentele Huawei în rețelele lor 5G, susținând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicațiile și traficul de date din alte țări.
În luna iunie 2023, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, printre care și Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene. Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre și către operatorii de telecomunicații europeni să excludă echipamentele chineze din rețelele lor de telefonie mobilă.România a adoptat în urmă cu 3 ani o lege, nr. 163/2021, care stipulează că furnizorii de comunicații pot utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a autorităților, pe baza avizului conform al CSAT.
De asemenea interesant Și alte state europene au luat decizii similare cu cea de acum a României.
La finele lunii februarie, Profit.ro a anunțat că solicitarea gigantului chinez telecom Huawei de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România a fost respinsă oficial.
Decizia de respingere, semnată de premier și publicată în Monitor, a venit după o hotărâre în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Respingerea a fost în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructure informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, precum și în raport cu Uniunea Europeană și cu parteneriatele strategice bilaterale.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Atenție la pronunțarea literelor b, m și p: Ghid pentru depistarea deepfake, lansat de o agenție guvernamentalăSolicitarea de acces la 5G-ul românesc fusese formulată de către entitățile Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Technologies Co. Ltd.
Un studiu dat publicității la începutul anului trecut arăta că România se număra printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G.
CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, investește 10 milioane dolari într-un model de inteligență artificialăÎn România, Huawei Technologies a consemnat în 2022, ultimul an raportat, afaceri de 1,89 miliarde de lei, în creștere cu 31,2% față de 2021. De asemenea, profitul net a urcat cu 23,9%, de la 47,95 milioane de lei la 59,44 milioane de lei.
Huawei Technologies a început să activeze pe piața de telecom în România din 2003.