FOTO Val de atacuri de tip sextortion scam via e-mail

FOTO Val de atacuri de tip sextortion scam via e-mail
scris 26 mai 2021

CERT-RO a înregistrat recent multiple notificări și alerte privind un val de e-mail-uri transmise din partea unor grupări infracționale.

Destinatarii mesajelor de tip Sextortion Scam Email sunt anunțați, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia.

Tranzacție: Glovo achiziționează compania foodpanda în România și Bulgaria CITEȘTE ȘI Tranzacție: Glovo achiziționează compania foodpanda în România și Bulgaria
Urmărește-ne și pe Google News

Nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip și informați imediat experții IT sau cyber din organizația dumneavoastră!

Utilizatorii sunt notificați fie că ar fi fost filmați cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime, fie vizitând site-uri cu conținut pornografic, cu amenințarea că o înregistrare video urmează a fi trimisă către toate contactele din agenda utilizatorului, pentru a afecta reputația potențialei victime.

Infractorii cer o sumă de aproximativ 1.300 de dolari, în criptomonedă, într-un termen de 50 de ore.

Spre deosebire de cazuri anterioare, atacatorii nu oferă o ‘dovadă’ pentru a demonstra controlul asupra dispozitivului compromis sau veridicitatea celor scrise. Prin această metodă se urmărește declanșarea unei reacții de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp.


Practic, infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu și automatizat, la un număr foarte mare de adrese de e-mail, așteptând ca unii dintre destinatari să reacționeze la e-mail și să intre în dialog cu gruparea infracțională.

Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să își protejeze reputația și vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora.

Recomandări
• Nu răspundeți niciodată la e-mail-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute.
• Contactați departamentul IT al instituției/organizației dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul.
• Verificați sursa e-mail-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect.
• Acordați o atenție sporită corectitudinii gramaticale a textului din e-mail - lipsa unor diacritice, greșeli de sintaxă și o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă.
• În cazul în care ați efectuat o astfel de plată și acum realizați că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificați deopotrivă CERT-RO și Poliția Română (pentru a depune o plângere).
• Evitați sponsorizarea criminalității cibernetice!

FOTO Val de atacuri de tip sextortion scam via e-mail

viewscnt
Afla mai multe despre
sextortion
cert-ro