EXCLUSIV Planul fondului de investiții ACP de a prelua Telekom Romania Mobile: Semnarea unei tranzacții de circa 200 milioane euro. Cu atragerea Guvernului și a BERD

EXCLUSIV Planul fondului de investiții ACP de a prelua Telekom Romania Mobile: Semnarea unei tranzacții de circa 200 milioane euro. Cu atragerea Guvernului și a BERD
scris 7 mar 2023

Fondul de investiții Accession Capital Partners (ACP), care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina, a prezentat autorităților planul să cumpere integral compania Telekom Romania Mobile Communications de la Deutsche Telekom, într-o tranzacție de aproape 200 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat anterior că fondul de investiții ACP discută cu Deutsche Telekom pentru cumpărarea Telekom Romania Mobile.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursele Profit.ro arată că ACP a notificat deja Consiliul Concurenței, care trebuie să își formuleze răspunsul în câteva săptămâni, dacă nu dorește să facă o investigație mai aprofundată.

Consiliul Concurenței intervine în acest caz din cauza cifrei de afaceri consolidate mari pe care o are fondul ACP, prin companiile în care are control, o sumă de ordinul a aproape 500 de milioane de euro, fără să aibă acum investiții în zona de telecom. În plus, divizia de rețele mobile a Telekom România este un activ strategic, iar fondul este investitor străin.

Achiziția vizată este gândită să fie realizată prin fondul AMC V, lansat de ACP la începutul acestui an, cu angajamente de 150 de milioane de euro din partea investitorilor și o țintă de a strânge peste 300 de milioane de euro până la finalul acestui an.

EXCLUSIV Planul Fortech după ce a fost preluat de grupul american GlobalLogic din Silicon Valley: Ne-am dorit să jucăm în altă ligă. Posibile achiziții de companii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul Fortech după ce a fost preluat de grupul american GlobalLogic din Silicon Valley: Ne-am dorit să jucăm în altă ligă. Posibile achiziții de companii

Tranzacția de achiziție a Telekom Romania Mobile este prezentată ca urmând să fie realizată din capitalul propriu al fondului, la care se adaugă credite bancare, spun aceleași surse citate.

Printre investitorii în fond sunt prezentați ca fiind Fondul European de Investiții, International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, și investitori privați precum bănci, companii de asigurări și fonduri de pensii.

Planul prezentat mai este ca, în câteva săptămâni, în fondul ACM V să intre formal și Guvernul României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și, ulterior, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ideea avansată este ca Guvernul României, prin PNRR, să participe în cadrul ACM V cu circa 20 de milioane de euro, indică sursele Profit.ro.

EXCLUSIV Planul fondului londonez Atomico, lansat și condus de co-fondatorul Skype, după prima investiție în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul fondului londonez Atomico, lansat și condus de co-fondatorul Skype, după prima investiție în România

În cadrul PNRR, Guvernul României s-a angajat să înființeze un instrument financiar de capital propriu, cu o alocare de 400 milioane euro. În decembrie 2021, Guvernul României, reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a încredințat Fondului European de Investiții gestionarea acestui nou instrument de capital propriu, cunoscut acum sub denumirea de Recovery Equity Fund of Funds (REF).

Divizia de rețele mobile a Telekom România a mai fost curtată și de alte fonduri de investiții în trecut, iar ACP și-a oferit disponibilitatea de a sprijini aceste consorții atunci, însă nu s-a ajuns la o tranzacție.

Telekom Romania Mobile Communications a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de circa 377 de milioane de euro, în scădere cu aproape 13% față de anul anterior, însă a revenit pe profit cu un rezultat net de 36,4 milioane euro, după o pierdere uriașă de 133 de milioane de euro, cu un an mai devreme. Numărul mediu de angajați al companiei a fost de 853 de persoane în 2021. 

Vânzarea diviziei de rețele mobile a Telekom vine la peste doi ani după ce Deutsche Telekom a vândut către Orange operațiunile aferente rețelelor de telefonie fixă printr-o tranzacție evaluată la aproape 300 de milioane de euro.

La acel moment, în noiembrie 2020, informațiile Profit.ro vizând faptul că Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez au fost confirmate oficial. La acel moment a fost relatat că grupuri care au legături, directe sau indirecte, cu Rusia doresc rețelele mobile.

Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE. La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.

Grupul ACP, bazat în Viena, este prezent în regiune de 20 de ani și în România din 2007. Este printre primele fonduri de strategii multiple din regiune, în contextul în care piața este dominată de fondurile de tip private equity.

În România, ACP a furnizat capital de extindere companiei Amethyst pentru dezvoltarea unei rețele de 20 de centre de radioterapie, a asistat Carpatina în achiziția Herculane Water și a finanțat dezvoltarea fabricii Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de preforme PET din zona Balcanilor. Fondul de investiții sprijină financiar și expansiunea companiei de asigurări Euroins din Bulgaria.

EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA

Grupul a investit, prin 4 fonduri, peste 800 de milioane de euro în 57 de afaceri din Europa Centrală și de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
acp
telekom
deutsche telekom