România trebuie să implementeze, în maximum 27 de luni, începând din august 2016, noul regulament european în materie de securitate cibernetică, adoptat de Parlamentul European (PE), pentru o mai strânsă legătură între Guvern și mediul privat în combaterea infracțiunilor cibernetice, în contextul în care sute de hackeri au fost agajați în ultimii ani de companiile românești, a declarat luni, pentru News.ro, europarlamentarul Victor Negrescu, în cadrul conferinței pe tema securității cibernetice ”The New Global Challenges in Cyber Security”.
Conferință este organizată, în perioada 3-4 octombrie, de Guvernul României, cu sprijinul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), scrie News.ro.
România trebuie să implementeze noua legislație europeană în materie de securitate cibernetică în maximum 21 de luni, după care, în maximum șase luni, Guvernul trebuie să încheie acorduri cu furnizorii de internet.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acest nou regulament uniformizează, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), modul în care guvernul cooperează cu mediul privat în combaterea infracțiunilor cibernetice”, a spus Negrescu.
Măsura vine în contextul în care multe firme din România, în ultimii zece ani, au angajat sute de hackeri, mai ales după mediatizarea cazului orașului Vâlcea, unde rata criminalității online era foarte ridicată.
La nivelul întregii industrii, în UE, au fost create peste un milion de locuri de muncă în industria securității cibernetice, însă infracționalitatea pe internet depășește uneori măsurile de siguranță luate de guverne și companii, susține europarlamentarul.
CITEȘTE ȘI O companie poloneză care concurează cu Google și Facebook pe remarketing dinamic face afaceri de milioane de euro în România”Nu este suficient să aloci bani pentru resursele umane, trebuie să investești în mijloacele tehnice și să ai și un cadru legal adecvat. Acum, filosofia este de a urmări cât mai mulți utilizatori de internet, să aștepți ca cineva să facă o infracțiune și apoi să-l urmărești”, a menționat Negrescu.
El a subliniat că mulți membri ai PE consideră că ar fi mai eficient să fie limitat de la început accesul la instrumentele care pot fi folosite în infracțiuni, cum este Dark Internet, o rețea de internet ascunsă utilizatorilor obișnuiți.
”Acum, oricine poate, în câteva minute, să acceseze Dark Internet, unde securitatea datelor este mult mai ridicată decât în internetul standard. Acolo găsești de la hackeri care discută între ei până la agenți de securitate aflați sub acoperire”, a precizat Negrescu.
Proiectul de lege privind securitatea cibernetică, lansat în dezbatere publică la începutul acestui an, nu are toate avizele necesare și va reintra în procesul de avizare, a declarat recent, pentru News.ro, ministrul Comunicațiilor, Delia Popescu, care nu poate da o estimare privind durata procesului.