Elon Musk fixase “de Halloween” evenimentul “show & tell” pentru Neuralink, startup-ul care va lega creierul de computer, dar recent l-a amânat surprinzător

Elon Musk fixase “de Halloween” evenimentul “show & tell” pentru Neuralink, startup-ul care va lega creierul de computer, dar recent l-a amânat surprinzător

Progresul Neuralink prezentat la evenimentul din 2021 al firmei lui Elon Musk: o maimuță cu cip implantat în creier poate fi făcută să joace Pong pe calculator. Anul acesta, era programată inițial asociere de Halloweeen

scris 30 oct 2022

Evenimentul de prezentare pentru investitori și public a progreselor făcute cu Neuralink, startup-ul ce promite rezolvarea unor probleme neurologice cu un cip implantat în creier, urma să aibă loc pe 31 octombrie, explicit de Halloween, potrivit anunțului făcut încă din august de Elon Musk, în stilul caracteristic, pe Twitter. („Neuralink progress update show & tell on October 31st (Halloween)”)

Până acum o săptămână, Musk nu a dat niciun semn că întrerupe pregătirea evenimentului, care presupune de regulă puneri în scenă spectaculoase și eforturi organizatorice importante.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 23 octombrie a surprins însă cu un anunț de amânare cu o lună, tot pe Twitter: „Neuralink show & tell now on Nov 30”. Și nu a dat nicio explicație pentru renunțarea la data inițială din ziua sărbătorii morților întorși ca zombi printre cei vii, după cum nu explicase nici de ce a ales prima dată o asociere simbolică de genul acesta cu Neuralink. 

Elon Musk fixase “de Halloween” evenimentul “show & tell” pentru Neuralink, startup-ul care va lega creierul de computer, dar recent l-a amânat surprinzător

Elon Musk fixase “de Halloween” evenimentul “show & tell” pentru Neuralink, startup-ul care va lega creierul de computer, dar recent l-a amânat surprinzător

Între timp, mai multe publicații locale au prezentat fotografii cu mari investitori americani din anturajul lui Musk (n.r. toți implicați direct și la Neuralink), sosiți în România pentru a participa, alături de acesta și de alți miliardari și vedete, la o petrecere de Halloween în Castelul Bran, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, care nu putea fi organizată decât cu o pregătire anterioară serioasă. Castelul Bran este asociat de occidentali cu povestea lui Dracula și a mai fost închiriat și în trecut pentru petreceri tematice cu zombi și vampiri de Halloween,

Au fost publicate informații despre “petrecere” și fotografii surprinse cu Peter Thiel (cofondator Pay Pal, Founders Fund, Palantier Technologies, Thiel Capital), care a sosit în România împreună cu Matt Danzeisen (manager de portofoliu la Thiel Capital), cu mențiunea că la eveniment ar urma să participe circa 140 de persoane.

Ciolacu anunță - Firea, din nou la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Ciolacu anunță - Firea, din nou la Primăria Capitalei

Printre aceștia, ambii fondatori Google - Serghei Brin și Larry Page. Google Ventures a participat la seria de finanțare reușită în 2021 de Neuralink.

Ar mai fi, de asemenea, spun sursele amintite din presa locală, Steve Jurvetson și Luke Nosek. Primul a fost fondator Hotmail, ulterior și investitor la Neuralink încă din primii ani, iar al doilea, un alt cofondator Pay Pal, care l-a urmat apoi pe Thiel la Founders Fund (investitor în Neuralink în seria de anul trecut), unul dintre primii investitori venture care i-a susținut lui Musk și compania SpaceX.

Oameni de afaceri de un asemenea nivel nu riscă niciodată o expunere publică, reunindu-se în locuri greu de ținut secret până la capăt, cum sunt Castelul Bran sau Poiana Brașov, doar ca să se distreze tematic de Halloween printre reproduceri de vampiri și vârcolaci.

Twitter va avea un consiliu de moderare a conținutului CITEȘTE ȘI Twitter va avea un consiliu de moderare a conținutului

Potrivit acelorași surse, ar fi urmat urma să participle la evenimentul din Castelul Bran și actrița Angelina Jolie (n.r. activă in multe campanii umanitare, inclusiv pentru persoane cu probleme neurologice, ea însăși suferind în trecut de o formă de pareză), iar actrița Julia Sandstrom, care este și DJ cunoscut, a anunțat deja pe Instagram că va mixa de Halloween în Transilvania, publicând fotografii din elicopterul care a purtat-o de la București la Bran împreună cu sunetistul și producătorul musical Jakke Erixson.

Finanțarea de serie C de anul trecut a adus Neuralink fonduri de noi de 205 milioane de dolari. A fost condusă de fondul de venture capital Vy Capital, din Dubai, cu participarea Google Ventures, DFJ Growth, Valor Equity Partners (Peter Thiel Fondator), Craft Ventures, Founders Fund și Gigafund.  S-au alăturat și alți investitori precum: Robert Nelson (Co-Fondator ARCH Venture Partners), Blake Byers (Byers Capital), Sam Altman (prședinte YC Group și CEO of OpenAI), Fred Ehrsam (Co-fondator Paradigm și Coinbase) și Ken Howery (Co-Fondator PayPal și Founders Fund).

Elon Musk a fondat Neuralink în 2016, în San Francisco, cu scopul de crea o interfață implantabilă creier-computer care să permită interacțiunea cu ecranele tactile și alte dispozitive computerizate.  A declarat public că speră să ajute astfel la vindecarea unor afecțiuni precum demența, Alzheimer și alte tulburări neurodegenerative. Vede însă utilizări posibile mult mai extinse în viitor. Într-un interviu a declarat că un cip imolantat în creier, precum cel propus de Neuralink, poate fi o alternativă mult mai viabilă la Metaversul propus de Facebook, pe care l-a ironizat arătând că  purtarea unor ochelari de realitate virtuală sau privitul într-un ecran sunt departe de a avea șanse să convingă prea mulți utilizatori că se scufundă astfel într-o altă lume: "Pe termen lung, un Neuralink mai sofisticat te poate transpune în întregime într-o realitate virtuală".

RA-APPS nu mai are bani pentru a investi la Parlament, Președinție, Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI RA-APPS nu mai are bani pentru a investi la Parlament, Președinție, Curtea Constituțională

Dacă se va implementa vreodată, tehnologia ar combina inteligența artificială cu capacitățile umane prin utilizarea unui cip implantat în creier.

Până acum a făcut teste doar pe animale, a prezentat rezultate inițiale pe un porc, apoi anul trecut un film cu o maimuță (macac) capabilă să controleze cu mintea un cursor într-un joc video simplu (Pong) după implantarea cipului Neuralink.

Busculadă pe o stradă din Seul, unde se sărbătorea Halloweenul, cu numeroase victime ULTIMA ORĂ VIDEO CITEȘTE ȘI Busculadă pe o stradă din Seul, unde se sărbătorea Halloweenul, cu numeroase victime ULTIMA ORĂ VIDEO

Musk nu a reușit însă să obțină autorizarea autorităților americane de a începe și testarea pe oameni, deși anticipa că o va avea până în 2020 și speră să o poată anunța, după mai multe amânări, până la finele acestui an.

Întârzierea progreselor în proiectul Neuralink l-a determinat pe Musk chiar să încerce să achiziționeze o companie rivală – Synchron, care a avansat mai mult cu testele pentru un produs asemănător implantat în creierul uman, obținând recent și o finanțare de peste 50 milioane de dolari pentru demararea testelor.

Pentru prezentarea progreselor mai recente, Musk anunțase în august că pregătește eveniment “show & tell” asociat cu Halloweenul în data de 31 octombrie, dar în contextul precipitării lucrurilor cu finalizarea tranzacției de preluare a Twitter a avansat o nouă dată: 30 noiembrie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
castelul bran
neuralink