Omul de afaceri Elon Musk are o nouă țintă în vizor: enciclopedia digitală Wikipedia. Patronul X alimentează teoriile conspirației despre Wikipedia, pe care o descrie ca fiind „woke”, scrie BFM TV.
„V-ați întrebat vreodată de ce Fundația Wikimedia vrea atât de mulți bani? Cu siguranță nu au nevoie de ei pentru a-și administra site-ul. Puteți păstra literalmente o copie a întregului site pe telefon. Deci, pentru ce sunt banii? Mințile curioase vor să știe…”, a scris Musk, pe contul său X (fost Twitter).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Afirmațiile sugerează că Fundația Wikimedia ar avea un obiectiv ascuns de cenzură în slujba guvernelor. El își susține această ipoteză punând în contrast contribuțiile Wikipediei cu Notele comunității de pe Twitter, o funcție recentă care permite contextualizarea unei postări și confirmarea sau infirmarea acesteia, arată G4Media.ro.
„Wikipedia este, prin natura sa, ierarhică și, prin urmare, este supusă prejudecăților din partea contributorilor cu cel mai înalt rang, indiferent de meritele acestora. Notele comunitare impun ca persoane cu puncte de vedere istoric diferite, în funcție de modul în care au evaluat și scris notele, să valideze publicarea acestora”, spune miliardarul.
Cu excepția faptului că contribuțiile de pe Wikipedia sunt verificate și moderate de un număr de contribuitori, modelul Notes și cel al enciclopediei online sunt, de fapt, foarte asemănătoare.
„Dickipedia”
Geneza acestei dispute lansate de miliardar a pornit de fapt de la un tweet al lui Jimmy Wales, patronul și fondatorul Wikipedia, care deplângea noile funcții ale Twitter și dezinformările care au urmat.
„Atât de multe afirmații rapide și contradictorii, iar Elon Musk a eliminat toate funcțiile pentru a distinge jurnaliștii adevărați de cei falși”.
Wales se referă la noua versiune a mărcii albastre a Twitter, care, acum cu taxă, poate fi acordată oricui, fără nicio autentificare reală. Această nouă caracteristică facilitează răspândirea dezinformării pe rețeaua de socializare. Twitter este în prezent ținta unei anchete a Comisiei Europene, din cauza dezinformărilor și a „conținutului ilegal” pe care îl partajează.
CITEȘTE ȘI YouTube va avea o secțiune specială pentru știriRăspunsul lui Musk la această acuzație a fost scurt: „vă rugăm să reparați Wokipedia”. Wokipedia fiind un joc de cuvinte care implică termenul Wikipedia și cuvântul „woke”, pe care îl folosise deja cu câteva zile înainte.
Într-un nou semn al antipatiei sale față de enciclopedia online, Musk s-a oferit ieri (22 octombrie) să doneze un miliard de dolari dacă aceasta ar fi de acord să se redenumească „Dickipedia”, un joc de cuvinte vulgar.