Echipamentele Huawei nu sunt folosite în infrastructura majoră a statului român aflată în administrarea STS, potrivit instituției

Echipamentele Huawei nu sunt folosite în infrastructura majoră a statului român aflată în administrarea STS, potrivit instituției
scris 8 mar 2019

Echipamentele Huawei nu sunt utilizare în infrastructura majoră a statului român aflată sub administrarea Serviciului de telecomunicații Speciale (STS), potrivit unui răspuns dat de STS unei solicitări Reuters.

Washingtonul este îngrijorat de extinderea producătorului chinez de echipamente de telecomunicații în statele NATO din centrul Europei, inclusiv în Ungaria și Polonia. Româna a devenit un membru deosebit de important în regiune în 2016, când Statele Unite au activat scutul anti-rachetă de la Deveselu, spre nemulțumirea Rusiei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui Memorandum de înțelegere convenit cu Huawei în 2013, guvernul de la acea dată a oferit companiei oportunitatea de a participa la construcția sistemului național de informații și telecomunicații, și a sistemelor de monitorizare a traficului și de e-guvernare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari

”Precizăm că STS nu a fost consultat, nici nu a susținut acel document și nu are nicio implicare în implementarea lui”, potrivit răspunsului STS la o solicitare făcută de Reuters pe 26 februarie, în conformitate cu legea referitoare la libertatea informației.

STS este instituția publică care răspunde de infrastructura majoră, legată de sectorul IT&C și cel al securității naționale.

“STS analizează permanent riscurile legate de aspecte specifice din domeniul său de activitate. Dispune de măsuri adecvate de securitate și siguranță la nivelul tuturor infrastructurilor pe care le gestionează, care reduc semnificativ riscurile  amenințărilor cibernetice”, a adăugat STS.

PNL, cel mai mare partid de opoziție, a anunțat că va declanșa o consultare publică referitoare la posibila contribuție a Huawei la rețelele de telecomunicații de importanță majoră și că va încerca să obțină  interzicerea accesului companiei chineze la dezvoltarea rețelelor 5G, din cauza îngrijorărilor de securitate tot mai mari.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este urmărit atent în Occident din cauza relației strânse cu guvernul chinez și a acuzațiilor SUA că echipamentele sale pot fi folosite de Beijing pentru spionaj.

Nu a fost făcută publică nicio dovadă, iar Huawei a respins în repetate rânduri aceste acuzații, care au determinat mai multe state occidentale să restricționeze accesul Huawei pe piețele lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
sts