Oamenii de știință de la MIT au creat un pește robotic menit să ajute la cercetarea oceanelor. Co-autor al proiectului este Daniela Rus, un expert în robotică foarte apreciat care s-a născut la Cluj.
De ce este important: Cercetătorii pot ghida de la distanță peștele robotic pentru a studia locuri greu accesibile ale oceanului și, foarte important, poate înota alături de pești fără a-i speria, ajutând la cercetarea comportamentului acestora.
SoFi (prescurtarea de la soft robotic fish) a fost creat în cadrul departamentului de știință și inteligență artificială CSAIL al celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts. Directorul departamentului și co-autor al proiectului este omul de știință Daniela Rus.
Cu o carcasă construită din plastic printat 3D care nu costă mult pentru a fi produsă, SoFi plutește și își poate ajusta adâncimea la care navighează folosind un rezervor cu aer comprimat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Larry Page își testează taxiul zburător în Noua ZeelandăPeștele-robot semi-autonom poate naviga singur în linie dreaptă, având nevoie de comanda umană pentru schimbarea direcției. Pentru controlul de la distanță se folosește un semnal audio codat care transmite comenzile operatorului.
Propulsia se realizează folosind un sistem de acționare hidraulică care împinge apa în și din camerele interne, generând mișcarea cozii. Această metodă de propulsie este silențioasă și nu include părți ascuțite care se mișcă și ar putea crea pericol pentru viețuitoarele marine.
Cercetătorii de la MIT au planificat deja următoarele upgrade-uri pentru SoFi. Acesta va putea, pe viitor, să transmită live filmările realizate cu ajutorul camerelor video din dotare și să colecteze mai multe date prin înotarea sincronizată a mai multor roboți-pești, asemeni unui banc de pești veritabili.
Daniela Rus este un cercetător foarte apreciat în Statele Unite, deținând numeroase premii și fiind membrul mai multor comunității științifice, printre care Academia Națională de Inginerie a Americii.