De ce îndepărtarea lui Sam Altman de la conducerea OpenAI a supărat și uimit așa de multă lume - Culisele unui mega-scandal din Silicon Valley

De ce îndepărtarea lui Sam Altman de la conducerea OpenAI a supărat și uimit așa de multă lume - Culisele unui mega-scandal din Silicon Valley
scris 20 nov 2023

„Echipa câștigătoare nu se schimbă”, spune o vorbă folosită des în sport - iar când o companie crește fantastic de repede și tinde să devină super-influentă - ai spune că nu are rost să-i schimbi conducerea și parcursul. Ei bine, Sam Altman a fost îndepărtat într-un mod incredibil de la conducerea companiei care a creat ChatGPT. De ce s-a întâmplat asta? Cine a fost „capul răutăților”? De ce OpenAI este o companie cu totul specială?

OpenAI, o companie ce NU fusese creată cu gândul de a deveni un gigant „tech”

Din start trebuie spus că nu avem cum să știm clar motivele scandalului de la OpenAI, pentru că oamenii nu au ieșit public să le spună, fiind chestiuni sensibile și confidențiale. Unele pot fi speculate, iar altele sunt destul de clare, cum ar fi faptul că board-ul era în conflict cu Sam Altman pe tema modului cum compania ar trebui să se dezvolte. În plus, deși Altman era în „comitetul” de conducere format de șase oameni, nu a avut cum să se opună demiterii, scrie Hotnews.ro, compilând explicațiile furnizate de marile agenții de presă străine.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Un nou hotel Mercure în România CITEȘTE ȘI FOTO Un nou hotel Mercure în România

Puțină lume auzise de compania OpenAI până în noiembrie 2022 când ChatGPT a devenit un fenomen global, cu peste 100 de milioane de useri. Știau de ea cei pasionați de tehnologie și cei interesați în mod special de domeniul inteligenței artificiale.

OpenAI a fost înființată în 2015 și ideea era să fie o companie non-profit de cercetare, un „laborator”, care să încerce să creeze ceea ce se numește „superinteligență” sau AGI (Inteligenta Artificială Generală).

Conceptul de AGI se referă la un nivel de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale în care un sistem este capabil să desfășoare orice sarcină intelectuală pe care o poate realiza un om.

Când a fost creată acum opt ani, compania NU își propunea să aibă mega-succes comercial. Oamenii care au crezut în misiunea companiei spuneau că NU vor ca OpenAI să devină un gigant tech în genul Google sau Amazon. Asta deja spune multe despre cât de diferită este OpenAI, fiindcă 99,9% dintre companii sunt gândite să genereze profit cât mai mare.

Compania și-a schimbat viziunea și a privit spre profit(și) datorită lui Sam Altman, care a atras în 2018 o investiție de un miliard de dolari de la Microsoft. Cu astfel de investiții s-au putut angaja cei mai buni ingineri de AI și a putut fi creat ChatGPT. Tot cu ajutorul acestor fonduri au fost aduși în 2021 și 2022 ingineri extrem de buni, unii dintre ei convinși să părăsească Google, unde (deja) erau plătiți „regește”.

La puțin timp după lansarea ChatGPT, OpenAI a ajuns să valoreze 29 miliarde dolari, iar în ultima lună se vorbea despre o evaluare de peste 80 miliarde dolari, mai ales că se lucrează la noi versiuni de ChatGPT.

OpenAI era o companie mică ce a devenit numărul 1 mondial în dezvoltarea de produse de AI și Altman a devenit o celebritate invitată să vorbească la cele mai mari conferințe de tehnologie, Succesul lui Altman a creat însă tensiuni în board-ul de conducere unde cel mai mare opozant al lui Altman, Ilya Sutskever, a insistat ca acesta să fie înlăturat.

IBM suspendă publicitatea pe X CITEȘTE ȘI IBM suspendă publicitatea pe X

Board-ul (consiliul de conducere) OpenAI are șase membri, iar patru dintre ei au votat ca Altman să fie demis. Ceilalți doi foști membri ai board-ului erau Sam Altman și un apropiat al său, care și el a plecat: Greg Brockman.

Ilya Sutskever se numără printre co-fondatorii OpenAI și consideră că tehnologia OpenAI ar putea deveni periculoasă și că Altman riscă prea mult dezvoltând OpenAI pe așa de multe „fronturi”. Funcția lui Sutskever la OpenAI este de „chief scientist”.

O structură ciudată de conducere

OpenAI are o structură atipică de conducere care a fost adoptată în 2019 când a fost creată și o subsidiară care să încerce să facă profit și prin care investitorii să poată să recupereze banii investiți, dar a fost stabilită o limită maximă pentru cât pot primi înapoi. Ideea era ca o mare parte dintre veniturile obținute de entitatea care își propunea să facă profit să fie direcționate către entitatea de cercetare, cea non-profit.

Structura este gândită în așa fel încât board-ul care se ocupă de activitățile non-profit să poată lua decizii și pentru cealaltă subsidiară.

A șocat modul în care Altman, un om foarte respectat în industrie, a fost înlăturat. Nu bănuia aproape nimeni că se va întâmpla așa de repede și că totul va fi făcut într-un mod atât de lipsit de scrupule. Nu au știut nimic nici șefii de la Microsoft, companie care a investit 13 miliarde dolari în OpenAI. Microsoft știe însă că Altman este foarte priceput, așa că luni a anunțat că l-a angajat să dezvolte produse AI super-avansate. Se pune întrebarea: dacă Microsoft l-a angajat pe Altman, va mai vrea să investească în OpenAI, compania care l-a dat afară.

Ce s-a întâmplat la OpenAI se discută și la „vârful” altor companii din domeniu. Aici nu vorbim despre ideea că soft-urile de AI ar putea deveni așa de puternice încât să ne scape de sub control și să ne „șteargă” de pe suprafața Terrei, ci este vorba despre o dispută prezentă în multe companii ce dezvoltă produse de AI din care aceste firme vor să facă bani.

Austria se opune în continuare intrării României și Bulgariei în Schengen CITEȘTE ȘI Austria se opune în continuare intrării României și Bulgariei în Schengen

Sunt mulți oameni care spun că aceste produse de AI devin periculoase dacă sunt prea sofisticate și dacă ajung pe mâna cui nu trebuie. Folosirea AI pe scară largă, în multe domenii, ar putea duce la decizii arbitrare, la proliferarea dezinformării și la pierderi mari de job-uri. Susținătorii acestor teorii spun că programele de AI trebuie să avanseze, să devină mai bune, însă spun că trebuie să existe și limite în avansul versiunilor comerciale.

Răzbunare, frică, supărare? Un scandal cu multe întrebări

Strict în cazul OpenAI este clar că exista de câteva luni un conflict între Altman și câțiva oameni din board și se poate bănui că neînțelegerile aveau legătură cu direcția spre care se îndreaptă OpenAI. Criticii lui Altman spun că dezvoltarea comercială prognozată pentru OpenAI se face prea rapid și prea imprudent, fără a ține cont de riscurile lansării pe scară largă a unor produse foarte puternice de AI.

Aici a contat și faptul că Altman dorea cu orice preț ca OpenAI să rămână în fața companiilor concurente mult mai mari și căuta să obțină un miliard de dolari finanțare de la grupul japonez Softbank.

Debarcarea lui Altman scoate la iveală și faptul că board-ul nu a căzut de acord despre cum ar trebui să arate viitorul OpenAI, iar la acest capitol se menține multă ambiguitate, într-un moment când este important să se ia o decizie potrivită, fiindcă OpenAI a devenit celebră și poate atrage super-investiții dacă ar vrea și dacă are un plan clar pe următorii ani.

Lenovo estimează o redresare a vânzărilor de calculatoare personale în acest trimestru CITEȘTE ȘI Lenovo estimează o redresare a vânzărilor de calculatoare personale în acest trimestru

Ilya Sutskever și alți trei membri din board-ul OpenAI au susținut înlăturarea lui Altman, mergând pe filozofia că, într-o zi, inteligența artificială creată de om ar putea distruge umanitatea. Tehnologia de azi nu ne poate distruge, dar teama celor care cred în aceste teorii este că pericolul crește, cu cât aceste programe și acești chatboți devin tot mai performante.

Sam Altman a fost luni angajat de Microsoft, a anunțat Satya Nadella, șeful companiei din Redmond. Microsoft este cel mai important investitor în compania care a creat ChatGPT, cu peste 13 miliarde dolari. Altman va conduce la Microsoft o echipă care va crea produse sofisticate de AI.

viewscnt
Afla mai multe despre
sam altman
openai