Daniel Dines, fondatorul UiPath și cel mai bogat român, spune că omenirea se află într-un moment foarte important al istoriei, fiind pe cale să elimine sarcinile de muncă repetitive, însă cel mai dificil aspect în privința automatizării și nu numai este să "convingi oamenii să vâslească în aceeași direcție".
Dines a vorbit și despre importanța tehnologiei cloud, pe care o compară, ca impact asupra creșterii rapide a unei afaceri, cu motorul cu aburi.
"Cred că nu sunt singurul care spune că, dacă înființezi o companie de software acum, este complet prostesc să nu o începi în cloud. Cloud-ul oferă un loc simplu pentru experimentat la un cost foarte mic și este uimitor ce poți face. Cloud computing este, după părerea mea, de departe cel mai mare accelerator din istorie pentru dezvoltărea unei afaceri - chiar mai mult decât motorul cu aburi, mai mult decât sistemul feroviar", afirmă Dines.
Dines, fost inginer Microsoft, a fondat compania în 2005 în România înainte de a o muta în SUA aproximativ un deceniu mai târziu. Sediul central este acum în New York.
"Cred că stabilirea sediului nostru în New York a fost una din cele mai bune decizii de business pe care le-am luat în expansiunea noastră globală - e mult mai bine decât dacă mergeam în Silicon Valley. (...) Este scump, dar în același timp, aici ești la câțiva pași de cei mai mari clienți și cei mai mari investitori din lume. Manhattan este unic - nu există nimic comparabil în ceea ce privește accesul la cele mai bune lucruri pe care lumea le are de oferit", a spus Dines, într-un interviu pentru CNBC.
Potrivit lui Dines, obiectivul companiei este să permită angajaților să se concentreze asupra sarcinilor de lucru pe care doar oamenii le pot face.
CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe"Cred că ne aflăm într-un moment foarte interesant al istoriei, s-ar putea să fim mai aproape decât credem de a pune capăt acestei capcane a muncii manuale și repetitive pe care oamenii o desfășoară de la începutul agriculturii, în urmă cu 10.000 de ani. Dacă putem elimina această parte a muncii, ne putem concentra cu toții mai mult pe lucruri pe care oamenii sunt mult mai potriviți să le facă. Cred că cel mai dificil lucru din lume este să convingi un grup de oameni să vâslească în aceeași direcție. Dacă vom colabora mai bine, vom deveni lideri mai buni și ne vom dezvolta gândirea critică, cred că acest lucru va avea o influență extraordinară asupra naturii locurilor de muncă, a calității locurilor de muncă și a calității vieții noastre în general", a adăugat CEO-ul UiPath.
UiPath are circa 2.500 de angajați, din care circa un sfert sunt în România. Dines crede că este prea devreme pentru a face afirmații referitoare la modul de lucru pe care companiile în vor alege post-pandemie, însă știe deja care vor fi prioritățile UiPath în ceea ce privește angajații.
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial"Chiar și înainte de pandemie, angajații UiPath puteau lucra de acasă în orice moment. Nu era necesar să ceri permisiunea, ci doar să informezi managerul că vei lucra de acasă. Prin urmare, noi aveam deja totul pregătit pentru o trecere completă la munca la distanță. Într-un context atât de schimbător, este dificil să înțelegi care va fi cel mai bun mod de lucru de aici înainte. Deci, pentru mine, referitor acei oameni care spun că vom lucra două zile pe săptămână, trei zile pe săptămână, la distanță sau la birou...cred că este prea devreme pentru astfel de pariuri. Scopul meu este să identific dezavantajele în ceea ce este acceptabil acum în societate și să creez un mediu de lucru mai plăcut, mai satisfăcător și mai de dorit pentru angajați", explică Dines.