CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia, "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. Cu ce prețuri vrea să schimbe piața

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia, "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. Cu ce prețuri vrea să schimbe piața
scris 11 dec 2024

Digi Communications, compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, a lansat astăzi, după doi ani și jumătate de pregătire și încă o amânare de câteva luni, serviciile în Belgia, printr-un pachet complet, care include patru tipuri de abonamente de telefonie mobilă, fibră optică în anumite zone din Bruxelles, TV digitală și telefon fix, urmând să intre în luptă directă cu ceilalți operatori de pe piața belgiană - Proximus, Orange și Base.

Mișcarea a fost anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Avertisment în legătură cu mesajele care oferă \'\'job-uri online\'\'. Cum decurge discuția CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment în legătură cu mesajele care oferă ''job-uri online''. Cum decurge discuția

DIGI introduce planul DIGI Mobile Light, cu 15 GB trafic inclus de date, care poate fi achiziționat la doar 5 euro/lună, pentru a satisface nevoile de conectivitate ale 75% dintre belgieni (conform raportului publicat de BIPT - Institutul Belgian pentru Servicii Poștale și de Telecomunicații  în decembrie 2023).

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia,

Cu ce oferte vine

Serviciul de internet fix DIGI Fiber oferă trei opțiuni de abonament, toate cu instalare gratuită și WiFi inclus:


DIGI Fiber Essentials: 500 Mbps la 10 euro/lună;
DIGI Fiber Max: 1 Gbps la 15 euro/lună;
DIGI Fiber Ultimate: 10 Gbps la 20 euro/lună.

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia,

"Momentul „badaboo” al sectorului telecomunicațiilor a sosit. Compania DIGI, originară din România, vrea să cucerească piața belgiană. Deja stabilit în mai multe țări, cum ar fi Spania sau Italia, modelul său economic se bazează adesea pe prețuri competitive, ceea ce îl face deosebit de atractiv pentru utilizatorii atenți la buget.

ATENȚIE la mesajele prin care vi se cere actualizarea datelor de cont la ING CITEȘTE ȘI ATENȚIE la mesajele prin care vi se cere actualizarea datelor de cont la ING

 Oficialii DIGI au afirmat că ofertele lor de abonament mobil nu vor fi doar cu 5% sau 10% mai ieftine, ci cu mult mai mult, garantând în același timp prețuri stabile pe termen lung.

Cu un preț de 30 de euro pentru 1 Gbps, DIGI și-ar ține cu adevărat promisiunea de prețuri „niciodată văzute” în Belgia O reducere de 50% la abonamentele de fibră ar avea un impact imediat asupra facturilor consumatorilor, stimulând în același timp concurența cu operatorii", indicau experții belgieni.

Planul Digi în Belgia

Jeroen Degadt, director general al DIGI Belgia, a anunțat de altfel, anterior, „prețuri nemaivăzute până acum în Belgia”.

VIDEO Inteligența artificială dezvoltată de Google a spulberat deja cele mai bune prognoze meteo pe 15 zile CITEȘTE ȘI VIDEO Inteligența artificială dezvoltată de Google a spulberat deja cele mai bune prognoze meteo pe 15 zile

Obiectivul brandului este clar, de a reduce prețurile și a putea atrage cât mai mulți clienți. „Scopul nostru este să transformăm piața belgiană de telecomunicații și să provocăm status quo-ul. Ne propunem să captăm inimile belgienilor, să ne construim brandul și să ne asigurăm o poziție puternică pe piață pentru a deveni noul reper în telecomunicații”, explică compania.

DIGI Belgium este rezultatul unei colaborări între grupul românesc DIGI Communications și Citymesh.

În așteptarea unei acoperiri de 100% a teritoriului, Digi se va baza deocamdată pe rețeaua mobilă Proximus, în baza unui contract pe cinci ani, 

Profit.ro a anunțat în toamnă că Digi a amânat lansarea serviciilor în Belgia, programată inițial pentru această vară, transmițând, la Bruxelles, că intenționează în continuare să-și implementeze propria rețea de fibră optică, cu scopul de a deservi toate orașele mari și aproximativ 2 milioane de gospodării belgiene în 5 ani, dar că este încă în faza de testare.

VIDEO Huawei a reușit să îi enerveze pe „superfanii” care au stat la coadă pentru a cumpăra noul său smartphone ce costă mult mai mult decât iPhone 16 CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei a reușit să îi enerveze pe „superfanii” care au stat la coadă pentru a cumpăra noul său smartphone ce costă mult mai mult decât iPhone 16

Aproximativ 30.000 de persoane s-au înscris deja atunci pentru a deveni client.

Amânare pe fondul unor controverse legislative 

Amânarea lansării a apărut și pe fondul unor controverse legislative legate de instalarea cablurilor de fibră pe fațadele caselor din Bruxelles. Aceasta deoarece în luna iunie, după anunțul de lansare al Digi, Ans Persoons, secretarul de stat pentru Urbanism, a reamintit expres, la Bruxelles, că pentru instalarea acestor cabluri pe fațade este nevoie de autorizații speciale.

„Este nevoie să reamintim și să clarificăm legislația, care spune că de fiecare dată când se atașează cabluri la o fațadă, trebuie să se solicite autorizație. Nu putem face ce ne dorim. Trebuie să urmați liniile arhitecturale, astfel încât cablurile să aibă, de exemplu, culoarea fațadelor. Este important să clarificăm acest lucru, astfel încât atunci când regulile nu sunt respectate, municipalitățile să poată întocmi rapoarte și să acționeze”, a fost mesajul transmis atunci de oficiali.

Mesajul a fost transmis în condițiile în care în presa belgiană au fost prezentate nemulțumiri ale unor localnici din mai multe municipalități din Bruxelles (Auderghem, Schaerbeek, St-Josse și Anderlecht) pentru faptul că Digi era în proces de instalare a propriei rețele de fibră optică - ceea ce înseamnă montarea cablurilor și a cutiilor pe fațadele a sute de mii de case - ei spunând că nu înțeleg de ce Digi nu împarte fibra Proximus, principalul operator telecom belgian. A fost lansată și o petiție online cu tema „Prea multe cabluri pe fațadele noastre. Să nu mai lăsăm Bruxelles-ul să se urâțească fără să spunem nimic!”.

VIDEO ANUNȚ După răbufnirea Guvernului că \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ După răbufnirea Guvernului că "Suntem ca în Kafka": Când încep noi lucrări la Autostrada Transilvania

Semnatarii cereau încetarea imediată a lucrărilor Digi și scoaterea cablurilor din casele celor care și-au exprimat refuzul, solicitând autorităților „să ceară diferiților operatori, inclusiv Digi, să împartă cablurile de fibră existente pentru a le evita pe cele redundante și a combate urâțenia suplimentară a fațadelor din Bruxelles”.

La acel moment a fost însă transmis și că nimeni nu poate impune această colaborare între Digi și Proximus - nici municipalitățile, nici guvernul federal - iar ministrul Telecomunicațiilor reamintea că nu poate interzice unui operator să își instaleze propria rețea.

Astfel, conform articolului 99 din Legea aprobată pe 21 martie 1991, „Operatorii au dreptul de a pune gratuit cabluri pe fațadele caselor pentru desfășurarea rețelei lor. În principiu, nu puteți refuza această instalare. Același lucru este valabil și pentru lucrări de întreținere la aceste cabluri.”

INEDIT în fotbal - 200 de copaci plantați pentru fiecare gol marcat CITEȘTE ȘI INEDIT în fotbal - 200 de copaci plantați pentru fiecare gol marcat

Este însă invocată și regula pentru anumite proprietăți, de genul celor aflate în patrimoniul arhitectural, conform căreia „Operatorii sunt obligați să vă informeze în prealabil cu privire la locul și modalitatea de realizare a lucrării. De asemenea, aveți dreptul de a nu fi de acord dacă nu ați primit suficiente informații sau dacă nu sunteți de acord cu execuția propusă.”

Ca reacție la aceste reclamații, Secretarul de Stat pentru Urbanism și Patrimoniu și Persoane din Bruxelles a transmis: „Am instruit administrația regională Urban.Brussels să efectueze o investigație privind practicile Digi în diverse municipalități și să constate dacă au fost comise încălcări ale legislației în vigoare. Pentru toate fațadele clasificate este obligatorie o cerere de autorizație de urbanism ."

A fost transmisă și o scrisoare tuturor operatorilor de telecomunicații pentru a le reaminti obligațiile lor legale și importanța conștientizării și informării proprietarilor cu privire la drepturile lor.

Ca reacție la acel moment, directorul DIGI Belgia, Jeroen Degadt, a fost citat spunând: „Singura modalitate de a ne reduce costurile și de a oferi prețuri foarte accesibile publicului belgian este să ne instalăm singuri propria noastră rețea de fibră. Înțelegem că construirea unei astfel de rețele creează neplăceri, dar suntem pregătiți să o dezbatem. Le explicăm ce facem celor care ne pun întrebări și când vor afla cât de mici sunt tarifele noastre, credem că locuitorii vor fi în cele din urmă foarte fericiți că am instalat fibră în strada lor. Credem că frustrarea actuală a locuitorilor se va transforma rapid în optimism pentru că vor fi primii care vor putea beneficia de serviciile Digi".

Victor Ponta redevine doctor CITEȘTE ȘI Victor Ponta redevine doctor

Legat de o colaborare cu Proximus, mesajul a fost: „Repet că, pentru a ne atinge ambiția de a oferi prețuri foarte accesibile, trebuie să controlăm întreaga rețea și, prin urmare, să avem propriile noastre instalații. Acum, există totuși locuri în Belgia în care colaborarea între operatori are mai mult sens decât în ​​altă parte și suntem în favoarea unei astfel de colaborări pentru a reduce neplăcerile".

În luna mai, Digi Communications și-a deschis sediul central din Bruxelles și a transmis atunci că se pregătește astfel pentru lansarea serviciilor în Belgia din vara 2024, moment amânat ulterior pentru astăzi.

DIGI va deveni astfel cel de-al patrulea jucător de telecomunicații din Belgia, alături de  alături de Proximus, Orange și Telenet. Oferta va include servicii de telefonie și date mobile, internet fix și televiziune.

ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați

Digi Communications a intrat pe piața 5G din Belgia, în parteneriat cu Citymesh, parte a grupului belgian Cegeka. Cele două companii au creat firma Citymesh Mobile, în care Citymesh deține 51% din acțiuni, iar RCS & RDS, controlată de Digi Communications, are o participație de 49%, conform informațiilor prezentate atunci de Profit.ro.

FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online

Cum a relatat atunci Profit.ro, intrarea Digi Communications pe piața 5G din Belgia a fost indicată drept o "surpriză istorică", grupul român fiind primul nou jucător de telefonie mobilă cu drepturi depline din Belgia în ultimul sfert de secol. 

Ultimul eveniment de acest tip în Belgia a fost în 1999, prin intrarea KPN Orange (predecesorul BASE/Telenet).

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia,

Planul Digi și Citymesh anunțat atunci a fost de extindere a rețelei naționale cu investiții de sute de milioane de euro, în termen de cinci ani urmând să fie dezvoltată o structură națională de 3.500 până la 4.000 de antene.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Citymesh se va concentra pe piața B2B, în timp ce compania românească va prelua piața de consum.

"Scopul nostru este să construim cea mai bună și mai capabilă rețea 4G/5G din țară. Pentru că plecăm de la zero, avem ocazia să profităm de progresele tehnologice 5G încă de la început și să putem planifica implementarea în mod optim", spunea Mitch De Geest, CEO Citymesh.

CONFIRMARE FOTO Digi s-a lansat astăzi în Belgia,

"Sosirea acestui al 4-lea operator pe piața de consum constituie o perturbare a pieței”, a recunoscut, pe de altă parte, Xavier Pichon, CEO-ul Orange Belgium, dar care ține să își arate, ușor ironic, optimismul, arătând că Orange s-a mai confruntat cu sosirea unui al 4-lea operator pe alte piețe, precum în Franța (cu Free la sfârșitul anului 2009) și în Polonia, și se află în concurență cu DIGI pe alte piețe (România și Spania). „Ne-am descurcat destul de bine și chiar ne-am îmbunătățit cota de piață. Subiectul ne este familiar. Cunoaștem începutul filmului, iar uneori chiar și sfârșitul...", spunea acesta.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Prețul total achitat de Digi și Citymesh pentru frecvențe este de 114,3 milioane euro, din care, la începutul licitației, cele două companii asociate au plătit 83,3 milioane de euro pentru a rezerva spectrul pentru 2G, 3G și 4G. În timpul licitației, asocierarea a achiziționat însă suficient spectru 5G pentru a construi o rețea care să acopere întreaga Belgie.

Concurenții pe piață vor fi Proximus (a achiziționat cu 20% mai mult spectru decât concurenții săi, pentru 491 de milioane de euro), Telenet (264 de milioane de euro) și Orange Belgium (322 de milioane de euro). Și NRB Belgia a achiziționat un loc în banda de 3.600 MHz, pentru puțin sub 11 milioane de euro. Frecvența respectivă este însă potrivită pentru serviciile 5G.

"Premierul Alexander De Croo obține ceea ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor, în 2018: un jucător de telecomunicații cu drepturi depline, care provoacă Proximus, Telenet și Orange", relatează media locală, cu referire la grupul român.

Alexander De Croo este un om de afaceri belgian care a devenit prim-ministru în octombrie 2020, după ce anterior a deținut portofoliul Ministerului pentru Agenda Digitală, Telecomunicații și Poștă (2014-2018) și pe cel al Finanțelor (2018-2020).

VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre

Suma atrasă de statul belgian în urma întregii licitații a fost de 1,2 miliarde euro, de la un estimat de 800 milioane euro.

Cegeka este un grup de IT cu sediul central în Hasselt, Belgia, un al doilea sediu în Olanda și operațiuni în alte zece țări europene, toate conduse prin antreprenoriat și leadership local.

Cu peste 5.500 angajați la nivel de grup în Europa, dintre care peste 750 în România și Moldova, Cegeka este prezentă pe piață românească din 2011. 

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
rcs&rds
portugalia
5g