Autoritatea chineză de reglementare a ciberspațiului a declarat că minorilor ar trebui să le fie limitat accesul la telefoane smart la un maxim de două ore pe zi, o declarație care a dus la o scădere subită a prețurilor companiilor tech chineze pe bursă, relatează Reuters.
Administrația Ciberspațiului din China (CAC) a declarat că dorește ca furnizorii de dispozitive smart să introducă un așa-zis zis „mod pentru minori”, în esență un program care ar interzice copiilor și tinerilor sub vârsta de 18 ani să acceseze internetul pe dispozitivele mobile între orele 22:00 și 06:00, arată G4Media.ro.
Furnizorii ar fi de asemenea obligați să limiteze timpul total pe care minorii îl pot petrece pe telefoanele lor, potrivit reformelor propuse de CAC. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani ar urma să aibă voie să își folosească telefoanele doar două ore pe zi, cei cu vârsta între 18 și 8 ani o oră iar cei mai mici de atât ar primi doar 8 minute zilnic.
CAC a spus totuși că furnizorii de servicii ar trebui să le permită părinților să opteze pentru eliminarea acestor limite de timp pentru copiii lor.
Acțiunile companiilor tech chineze au început să se ducă în cap pe bursă
Însă investitorii nu au fost liniștiți de această aparentă portiță în reglementările propuse, acțiunile companiilor tech chineze intrând în declin pe bursa din Hong Kong la scurt timp după publicarea propunerilor despre care CAC afirmă că vor fi lăsate în dezbatere publică până în data de 2 septembrie.
Prețul acțiunilor companiei Bilibili a scăzut cu 6,98%, cel al acțiunilor Kuaishou cu 3,53%, în timp ce gigantul Tencent Holdings s-a ținut ceva mai bine, acțiunile sale scăzând cu 2,99%.
CITEȘTE ȘI CCR sare din nou în apărarea pensiilor speciale ale magistraților. Actul normativ se reîntoarce în ParlamentXia Hailong, un avocat de la firma de avocatură Shenlun din Shanghai, a declarat pentru Reuters că noile reguli vor provoca o „migrenă” și furnizorilor de internet.
„Implementarea adecvată a acestor noi cerințe de reglementare va necesita eforturi considerabile și costuri suplimentare, iar riscul neconformării va vi de asemenea foarte ridicat. Prin urmare, cred că companiile de internet ar putea lua în calcul să interzică cu totul accesul minorilor la serviciile lor”, afirmă acesta.
Războiul dus de China împotriva mediului online
Noile propuneri vin după ce în 2018 China a impus o „oră de stingere” pe parcursul nopții în ceea ce privește accesul tinerilor la jocurile video, minorilor interzicându-le să le acceseze între orele 22:00 și 08:00.
China a extins ulterior această lege, limitând în 2021 accesul copiilor și a tinerilor sub vârsta de 18 ani la jocurile video la un maxim de o oră în weekenduri.
Autoritățile comuniste au justificat aceste măsuri prin rata în creștere a miopiei în rândul minorilor și creșterea incidenței dependenței de internet.
CITEȘTE ȘI Oportunitate de carieră în turism: Turism Felix angajează director generalPlatformele de videosharing din China precum Bilibili, Kuaishou și ByteDance oferă încă din 2019 „moduri pentru adolescenți” care restricționează accesul tinerilor la conținut și durata utilizării.
Douyin, o aplicație asemănătoare TikTok, le interzice utilizatorilor săi adolescenți să stea mai mult de 40 de minute pe ea.
Analiștii notează deja că noile reguli propuse de CAC semnalează că măsurile luate de guvernul de la Beijing împotriva influenței sectorului tech al țării, descrise de unii experți drept un veritabil război, vor continua probabil și în perioada următoare.