Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV

Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV

Sursă foto: Wikipedia

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2024

Comisia Europeană a anunțat luni că a declanțat o investigație aprofundată privind tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite, Emirates Telecommunications Group Company PJSC („e&”), vrea să cumpere active telecom (PPF Telecom Group) ale grupului ceh PPF, cu excepția activităților sale din Cehia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Comisia își exprimă îngrijorarea preliminară cu privire la faptul că e& ar fi putut beneficia de subvenții străine care ar putea denatura piața internă a UE.

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă CITEȘTE ȘI FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă

Anul trecut, e&, controlată de stat, acceptase să plătească 2,2 miliarde de euro pentru a achiziționa o participație de control în activele de telecomunicații ale grupului ceh PPF din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia.

Comisia este îngrijorată de faptul că societatea a primit fonduri de stat, echivalând cu subvenții nedrepte, pentru a încheia afacerea.

Raportul a adăugat că, de asemenea, comisia a pus la îndoială faptul că finanțarea de stat ar putea ajuta e& să depășească performanțele rivalilor din UE.

Ancheta preliminară arată că există suficiente indicii că e& a primit subvenții străine care denaturează piața internă a UE.

PNL a pierdut alegerile în localitatea natală a lui Nicolae Ciucă CITEȘTE ȘI PNL a pierdut alegerile în localitatea natală a lui Nicolae Ciucă

Presupusele subvenții iau în special forma unei garanții nelimitate din partea EAU și a unui împrumut de la băncile controlate de EAU care au facilitat direct tranzacția. Astfel de subvenții se numără printre cele mai susceptibile de a denatura piața internă, astfel cum se prevede în Regulamentul privind subvențiile străine. Comisia se teme că aceste subvenții ar fi putut îmbunătăți capacitatea e& de a efectua achiziția, precum și poziția concurențială a entității rezultate în urma fuziunii în UE în viitor, în special prin îmbunătățirea capacității acesteia de a-și finanța activitățile din UE în condiții preferențiale.

„Astăzi deschidem prima noastră investigație aprofundată privind o concentrare în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine – achiziționarea de către Emirates Telecommunications a unor părți din PPF Telecom. Regulamentul privind regimul de supraveghere a finanțărilor străine ne permite să abordăm problema sprijinului care denaturează concurența din partea țărilor terțe pentru achiziționarea de întreprinderi în UE. Ancheta noastră va evalua, de asemenea, dacă e& ar fi putut primi subvenții străine care ar putea denatura concurența loială în sectorul telecomunicațiilor”, a declarat Comisarul European pentru Concurență Margrethe Vestager.

Marcel Ciolacu: Posibil să avem coaliție, mâine, poimâine. Dacă facem alianță, înseamnă că avem candidat comun la funcția de președinte și listă comună la parlamentare. E foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat la prezidențiale CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Posibil să avem coaliție, mâine, poimâine. Dacă facem alianță, înseamnă că avem candidat comun la funcția de președinte și listă comună la parlamentare. E foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat la prezidențiale

e&, cu sediul central în EAU, este un operator de telecomunicații controlat de stat care oferă servicii de telecomunicații, cum ar fi servicii de telefonie mobilă. Este al 18-lea cel mai mare operator de rețea mobilă din lume după numărul de abonați.

Grupul PPF, controlat de familia Kellner, este un imperiu cu activități în telecomunicații, media, servicii financiare și comerț digital, cu 61.000 de angajați în 25 de țări. PPF operează câteva posturi de televiziune și companii media online în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME), care are în portofoliu branduri media precum Nova TV în Republica Cehă, Markiza în Slovacia, Pop în Slovenia și ProTV în România.

PPF Telecom este alcătuită din Yettel Bulgaria, Yettel Ungaria, Yettel Serbia, O2 Slovacia, precum și din afacerile de infrastructură CETIN și O2 Networks din aceste țări. Familia Kellner, din spatele acestui business, are o avere netă de 12,1 miliarde de dolari potrivit Bloomberg Billionaire Index și caută potențiale ținte de achiziție în Europa, ca parte a unei strategii de reorientare către vest a investițiilor, după ani de expansiune în Asia.

În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.

Kellner a decedat în primăvara anului 2021, în urma unei prăbușiri cu elicopterul. La acest moment, CEO al PPF Group este Jiří Šmejc, care controlează compania Emma Capital și fondul de investiții Emma Gamma, anterior partener cu Kellner.

Grupul de investiții Emma Capital, care aparține actualului șef al PPF Group, Jiří Šmejc, avea la sfârșitul anului trecut active de aproximativ un miliard de euro. Jiří Šmejc a fost partener de afaceri cu Petr Kellner, care a decedat anul trecut, fiind până atunci cel mai mai bogat investitor din Cehia. Emma Capital controlează Premier Energy, al treilea mare distribuitor de gaze din România.

Cum a anunțat Profit.ro, PPF Group a fost interesat și de afacerile Telekom din România.

Fondul de investiții Emma Gamma, aparținând companiei Emma Capital a omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a preluat anul trecut controlul asupra rețelelor de săli de jocuri de noroc Club King și Get's Bet ale familiei antreprenorului Sandu Ghețu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ppf group
ppf telekom
emirates telecommunications
investigație comisia europeană