Proiectul de lege care va permite operatorilor să instaleze fără costuri suplimentare rețele telecom pe proprietățile statului ar putea fi prezentat și discutat în viitoarea ședință a Guvernului, a declarat, vineri, ministrul Comunicațiilor, Marius Raul Bostan, prezent la ediția a cincea a Romanian Business Leaders Summit.
“Sper ca săptămâna viitoare să trec prin Guvern proiectul de lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de telecomunicații. Adoptarea acestui document va permite reducerea cu 20-30% a implementării rețelelor de nouă generație. Acest proiect de lege ar fi trebuit să fie adoptat în urmă cu trei ani”, a spus ministrul.
Potrivit proiectului de lege, autoritățile publice centrale sau locale, precum și orice alte entități nu pot stabili impozite, taxe, tarife sau alte sume pentru ocuparea și folosința imobilelor proprietate publică de către operatorii telecom ori în considerarea desfășurării de către aceștia a altor activități legate de exercitarea dreptului de acces pe proprietăți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Accesul pe proprietăți va fi pe deasupra, în sau sub imobile aflate in proprietate publică ori privată, după caz, în scopul instalării, întreținerii, înlocuirii și mutării rețelelor de comunicații sau elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora.
Prin această inițiativă, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) urmărește transpunerea Directivei 2014/61/UE, care vizează încurajarea dezvoltării infrastructurilor broadband de nouă generație pe teritoriul țărilor UE.
Ministrul a adăugat că în România s-au construit infrastructuri IT “destul de puternice” ca putere de calcul, dar vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.
“Aceste sisteme pot fi răpuse și puse la pământ cu efort minim. Trebuie să le întărim pentru că viitorii investitori, în ciuda vitezei ridicate a internetului, care provoacă rumoare în SUA, vor evita să vină aici și să investească în zona hi-tech dacă România nu este sigură”, a spus Bostan.
În aprilie 2015, Executivul a adoptat Strategia Națională privind Agenda Digitală 2020.
Potrivit documentului, România trebuie să investească 3,9 miliarde de euro pentru a crește gradul de acoperire broadband, și de utilizare a serviciilor e-Guvernare, a vânzărilor online și a numărului de angajați în domeniul IT&C, acestea fiind o parte a obiectivele țării în domeniul IT&C până în anul 2020.
“O implementare completă a viziunii strategice pentru sectorul IT&C în România care va îndeplini obiectivele specificate pentru România va necesita o investiție totală de peste 3,9 miliarde de euro. Impactul direct și indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici din alte țări europene care au făcut investiții similare poate fi tradus într-o creștere PIB de 13%, creșterea numărului de locuri de muncă cu 11% și reducerea costurilor de administrare cu 12% până în anul 2020", se arată în document.
Strategia are obiective creșterea gradului de acoperire broadband de la 90%, în 2013, la 100%, în 2020, majorarea de patru ori a ponderii IMM-urilor care vând online, la 20% în 2020, reducerea ratei populației care nu a utilizat niciodată internetul de la 39%, în 2014, la 30%, în 2020, precum și creșterea ponderii cetățenilor care care utilizează servicii de e-Guvernare de la 10% în 2014, la 35% peste cinci ani.
De asemenea, ponderea populației care cumpăra online ar urma să urce de la 10%, în 2014, la 30%, în 2020.
Potrivit documentului, în sectorul IT&C din România își vor desfășura activitatea 250.000 de angajați, în 2020, de la 128.000 în 2011.
Costurile pentru construirea unei rețele telecom performante (Next Generation Network - NGN), care va asigura viteze superioare de acces la Internet în România, la un nivel în conformitate cu obiectivele Strategiei Agendei Digitale pentru România, au fost estimate între 3,1 și 5,5 miliarde de euro în funcție de tehnologia aleasă.
"Din aceste costuri, două miliarde de euro sunt estimate a fi necesare dezvoltării de rețele backbone și backhaul, în timp ce suma de 1,1 - 3,5 miliarde de euro este necesară pentru dezvoltarea de rețele NGA, în funcție de tehnologia aleasă. Aceste costuri vor fi acoperite doar parțial de investiții private și, astfel, o finanțare estimată cuprinsă între 0,7 și 1,7 miliarde de euro este de așteptat să provină din surse de finanțare publică și/sau din alte surse", se mai arată în document.