Bogdan Ivan: Sper să avem servicii de cloud guvernamental până la finalul lui 2024 - începutul lui 2025

Bogdan Ivan: Sper să avem servicii de cloud guvernamental până la finalul lui 2024 - începutul lui 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că își dorește să avem servicii de cloud guvernamental până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2025. El a menționat că printre serviciile publice care vor fi digitalizate în perioada următoare se află cele legate de evidența populației, permis, buletin, pașaport, dar și cele legate de tranzacții imobiliare sau auto.

”Vorbim despre un an extrem de complicat, vorbim despre faptul că lucrăm în paralel pe lângă debocarea cloud-ului guvernamental, care acum se află în procedură de evaluare a ofertelor, 70% din valoarea întregului proiect de cloud se află în momentul de față în derulare în timp ce peste 20% din acest proiect deja a fost atribuit. Vom reuși, conform prognozei colegilor mei să avem un câștigător declarat în mod normal până la finalul acestui an și sper să avem și servicii de cloud guvernamentel, așa cum am promis, până la finalul lui 2024, începutul lui 2025. Toate aceste lucruri pentru a veni în paralel cu aplicația unică a statului, pe care am contractat-o, la care lucrăm în momentul de față, prin care serviciile publice, care vin astăzi de la mai multe ministere, de la Ministerul de Interne, de la Ministerul Muncii, de Ministerul de Externe, de la toate celelalte agenții guvernamentale care sunt migrabile ca servicii în această aplicație unică vor fi active începând cu finalul acestui an și vor fi populate integral până la finalul anului 2026”, a declarat Bogdan Ivan într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Sondaj pentru planul de acțiune \'\'București Oraș Verde\'\'; instituțiile, companiile și societatea civilă, invitate să îl completeze CITEȘTE ȘI Sondaj pentru planul de acțiune ''București Oraș Verde''; instituțiile, companiile și societatea civilă, invitate să îl completeze
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a mai anunțat și faptul că va fi lansată în achiziție publică platforma națională de interoperabilitate.

”Este un progres uriaș din acest punct de vedere. Și mai mult pentru a ne asigura că vorbim același limbaj tehnic împreună cu administrația publică locală și cu cea centrală, deja suntem pregătiți să lansăm în achiziție publică platforma națională de interoperabilitate prin care ne asigurăm că atât o primărie de comună sau de oraș, cât și o agenție guvernamentală sau un minister vor putea să aibă datele interoperabile și ele vor putea să partajeze date atunci când un cetățean dorește să obțină un anumit serviciu public”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. El a fost întrebat ce servicii publice vor fi digitalizate în perioada următoare, scrie News.ro.

”În momentul de față lucrăm la migrarea în cloud-ul guvernamental, pentru că deja suntem într-o fază avansată a procedurilor de achiziție publică și pentru a fi pregătiți și a nu pierde timp și a începe migrarea atunci când avem deja atribuite aceste contracte, pot să vă dau exemple de la Ministerul Agriculturii, Agenția Națională Sanitar-Veterinară, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, care ne-au făcut o mapare foarte simplă bazată pe două criterii extrem de importante. O dată care sunt cele mai folosite servicii publice de către cetățeni, care e frecvența cu care oamenii au cerut acele documente sau servicii publice, și doi, care pot să fie cel mai rapid migrate în cloudul guvernamental și automat în aplicația unică a statului român. Așa că, în mare parte vorbim despre servicii de evidența populației, permis, buletin, pașaport, documente de muncă, documente legate de proprietate, documente legate de tranzacții imobiliare sau auto de exemplu”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

El a dat și un exemplu în acest sens.

”Vei putea în acea aplicație, când va fi gata să vinzi mașina de pe un posesor pe alt posesor, iar transferul ei, din punct de vedere legal, să fie făcut automat de către stat fără să-i pui pe oameni să meargă pe drum, să se semneze un anumit act notarial. Ei vor primi după asta direct documentele, va fi radiată mașina de pe posesorul vechi și va fi înscrisă pe cel nou. Și toate aceste operațiuni care astăzi sunt extrem de birocratice și se fac cu foarte mulți pași birocratici ele vor putea să fie făcute automatizat, direct, de către softurile la care lucrăm acum ca să le implementăm în România”, a mai transmis Bogdan Ivan.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan ivan
cloud