Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite a lansat o nouă investigație împotriva Google, gigantul american fiind suspectat de practici neconcurențiale cu privire la accesul rivalilor la sistemul de operare Android pentru dispozitive mobile. Ancheta survine la doi ani de la abandonarea, din lipsă de probe, a unei investigații referitoare la motorul de căutare al companiei de internet.
Investigația coordonată de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a fost lansată în urma unor plângeri depuse de mai mulți concurenți ai Google, care reclamă că Google acordă prioritate serviciilor proprii pe platforma Android, limitând accesul altor companii, au declarat persoane apropiate situației pentru Bloomberg.
Platforma Android este open source, ceea ce înseamnă că sistemul poate fi folosit și dezvoltat în mod liber de oricine. Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente și tablete utilizează sistemul de operare Android în combinație cu o serie de aplicații și servicii aflate în proprietatea Google. Pentru a obține dreptul de a instala aplicații Google pe dispozitivele Android, producătorii trebuie să încheie acorduri cu Google.
Ancheta se află în stadiu incipient și e posibil să nu se soldeze cu un proces împotriva Google, potrivit surselor menționate.
Reprezentanții FTC și cei ai Google au refuzat să comenteze informația.
În trimestrul al doilea, sistemul de operare Android avea o cotă de 59% din piața americană de smarthphone-uri, în timp ce sistemul iOS dezvoltat de Apple deținea 38%, arată datele firmei de cercetare International Data Corp.
Google este anchetată și în Europa
În aprilie, Comisia Europeană a deschis oficial o anchetă antitrust referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul Android, prin care urmărește să determine dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.
De asemenea, autoritățile de la Bruxelles au acuzat Google că a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet din Spațiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a prețurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale