Arestarea fiicei fondatorului Huawei pune sub semnul întrebării armistițiul comercial dintre SUA și China

Arestarea fiicei fondatorului Huawei pune sub semnul întrebării armistițiul comercial dintre SUA și China
scris 6 dec 2018

Fiica directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care este director financiar al grupului, a fost arestată în Canada și riscă extrădarea în SUA, eveniment care a dat o lovitură puternică speranțelor de relaxare a tensiunilor din războiul comercial dintre Statele Unite și Canada și a provocat agitație, joi, pe piețele financiare mondiale, transmite Reuters.

Arestarea șocantă a provocat noi îndoieli legate de armistițiul comercial pe termen de 90 de zile, convenit sâmbătă, 1 decembrie, la reuniunea G20 din Argentina, de președintele american Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping, chiar în ziua în care aceasta a fost reținută, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Reținerea lui Meng Wanzhou are legătură cu încălcarea sancțiunilor impuse de SUA Iranului, a declarat o persoană apropiată situației. Reuters nu a reușit să afle natura exactă a acestor încălcări.

ANCOM: Un român a consumat lunar, în medie, 28 GB de trafic internet în primul semestru CITEȘTE ȘI ANCOM: Un român a consumat lunar, în medie, 28 GB de trafic internet în primul semestru

Arestarea și orice fel de sancțiuni împotriva Huawei, al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, ar putea avea repercusiuni majore asupra lanțului global de furnizori din industria tehnologiei.

Acțiunile furnizorilor asiatici ai Huawei, care are printre furnizorii majori și companiile  Qualcomm Inc și Intel, au scăzut puternic joi.

Meng, unul dintre vicepreședinții din board-ul Huawei și fiica fondatorului companiei, Ren Zhengfei, afost arestată pe 1 decembrie în Canada, la solicitarea Statelor Unite, iar audierea sa în justiție a fost programată pentru vineri, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție din Canada.

Trump și Xi au luat cina împreună pe 1 decembrie, la summitul G20.

Facebook a oferit unor companii acces preferențial la datele utilizatorilor, potrivit unor documente CITEȘTE ȘI Facebook a oferit unor companii acces preferențial la datele utilizatorilor, potrivit unor documente

Surse au declarat Reuters, în aprilie, că autoritățile americane investighează încă din 2016 Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, pentru că ar livra produse de origine americană în Iran și alte țări, încălcând legislația SUA referitoare la exporturi și sancțiuni.

Huawei a confirmat arestarea într-un comunicat și a arătat că a primit foarte puține informații referitoare la acuzații și că ”nu are cunoștină despre orice fel de ilegalități care ar fi fost comise de Meng”. Aceasta a fost reținută atunci când schimba avioanele în Canada.

Ambasada Chinei în Canada a anunțat că se opune cu tărie arestării și a cerut eliberarea imediată a lui Meng.

În luna aprilie, surse au declarat pentru Reuters că ancheta Departamentului de Justiție din SUA este condusă de procuratura din Brooklyn.

Reprezentanții Departamentului de Justiție din SUA au refuzat să comenteze, ca și biroul procuraturii din Brooklyn.

Arestarea a provocat o reacție puternică pe rețelele de socializare din China.

Anchet împotriva Huawei este similară cu cea care a pus în pericol exiatența companiei chineze ZTE, care a recunoscut în 2017 că a încălcat legislația americană care restricționează vânzarea de tehnologie fabricată în SUA în Iran.

La începutul acestui an, Statele Unite au interzis companiilor americane să vândă componente și software către ZTE, care a plătit, în vară, 1 miliard de dolari, în cadrul acordului de ridicare a interdicției.

Nu este clar cum poate afectarea arestarea lui Meng afacerile Huawei.

În ianuarie 2013, Reuters s relatat că firma Skycom Tech din Hong Kong, care a încercat să vândă echipamente supuse embargoului fabricate de Hewlett-Packard celui mai mare operator de telefonie mobilă din Iran, avea legături mult mai apropiate cu Huawei decât se știa.

Meng, cunoscută și sub numele englezești Cathy și Sabrina, a făcut marte din board-ul Skycom în perioada februarie 2008-aprilie 2009, potrivit declarațiilor depuse de Skycom în Registrul Companiilor din Hong Kong.

Mai mulți foști și actuali directori ai Skycom par să aibă legături cu Huawei.

Informațiile despre arestarea lui Meng au apărut în aceeași în care grupului britanic BT a anunțat că elimină echipamentele Huawei din operațiunile sale mobile 3G și 4G și că nu va mai utiliza produsele companiei chineze în elementele centrale ale viitoarei rețele.

Huawei a anunțat că respectă toate prevederile americane referitoare la controlul exporturilor și sancțiuni, precum și alte reglementări.

Arestarea lui Meng a atras o reacție rapidă la Washington. Senatorul Ben Sasse a lăudat măsura și a spus că a avut loc din cauza încălcării sancțiunilor împotriva Iranului.

Contractele futures de pe Wall Street și acțiunile asiatice au scăzut în urma informațiilor.

Titlurile furnizorilor Huawei au scăzut joi, investitorii fiind îngrijorați de impactul arestării lui Meng. Acțiunile Samsung Electronics au scăzut cu 2,3%, iar cele ale Chinasoft International cu până la 13%.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
meng wanzhou