Autoritățile americane în domeniul comerțului au aprobat vineri 10 din cele 15 solicitări venite din partea Apple pentru derogarea de la tarife, în cadrul unor exceptări mai largi oferite producătorilor pentru componentele destinate computerelor, potrivit unei informări publicată de Reprezentantul pentru Comerț și Registrul Federal, transmite Reuters.
Decizia ar putea facilita asamblarea de dispozitive în Statele Unite de către Apple și producătorii mici de computere pentru jocuri, prin reducerea costurilor componentelor importate, scrie News.ro.
Apple nu a precizat de ce a solicitat derogările, dar cererile au fost pentru componente precum plăcile de circuite parțial complete. Apple produce computerele Mac în Texas, acestea fiind imune la tarife, dar unele componente sunt supuse tarifelor.
Apple nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Prețul computerului Mac Pro pornește de la 6.000 de dolari și se adresează unor utilizatori cum ar fi studiourile de muzică sau de filme. Din cauza destinației sale specializate, dispozitivul nu s-a vândut niciodată în număr mare, dar a devenit un subiect politic la începutul acestui an, când publicația Wall Street Journal a relatat că Apple își transferă producția în China.
Apple nu a comentat niciodată care sunt planurile sale de producție, dar tarifele americane aplicate produselor din China au complicat asamblarea de PC-uri în Statele Unite.
Cea de-a treia listă de tarife a SUA, care a intrat în vigoare anul trecut, a aplicat tarife pentru PC-uri și componente ale acestora, ceea ce înseamnă majorarea costurilor chiar dacă produsele sunt fabricate în SUA.
Președintele american Donald Trump a respins inițial solicitările pentru derogări.
CITEȘTE ȘI Facebook lansează patru nou dispozitive din seria PortalVineri, oficialii în domeniul comerțului au suspendat tarifele pentru o serie de componente de computere pentru Apple și alți producători, inclusiv pentru plăci de bază și plăci grafice. Aceste sunt esențiale pentru asamblarea computerelor, întrucât conțin cipuri de la Intel, Nvidia și Advanced Micro Devices. Cipurile respective sunt de regulă unele dintre cele mai scumpe componente ale dispozitivelor.