Apple a cerut înființarea unei comisii guvernamentale americane în problema criptării, ca reacție la cazul atacului terorist din San Bernardino, în care un judecător a cerut companiei, la solicitarea FMI, să deblocheze iphone-ul unuia dintre trăgători, relatează Reuters.
Directorul general al Apple, Tim Cook, a trimis și o scrisoare angajaților, luni dimineață, în care a clarificat poziția inflexibilă a companiei, care se referă la implicații mai mari, nu doar la deblocarea unui singur telefon, scrie News.ro
„Acest caz este mult mai mult decât un singur telefon și o singură investigație. Miza este securitatea datelor aparținând unor milioane de persoane care respectă legea, un caz care ar stabili un precedent periculos și care ar pune în pericol libertățile civile ale tuturor”, a scris Cook.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Directorul FBI, James Comey, a afirmat într-un articol publicat duminică seara pe blogul Lawfare că acest caz nu este despre stabilirea unui precedent, ci despre victime și justiție.
„14 oameni au fost măcelăriți și viețile și trupurile multor altora au fost ruinate. Le datorăm o investigație completă și profesionistă”, a scris Comey.
Un judecător federal a ordonat Apple săptămâna trecută să creeze un nou software și să ia alte măsuri pentru a obține date de pe telefonul blocat al lui Syed Rizwan Farook, care a fost ucis de poliție după atac.
CITEȘTE ȘI Huawei vrea să depășească Apple pe piața smartphone-urilor în trei aniDecizia judecătorului este susținută de fondatorul Microsoft, Bill Gates, care a spus că firmele din sectorul tehnologiei trebuie obligate să copereze cu autoritățile în investigațiile despre terorism, a relatat Financial Times luni seara.
Opinia lui Gates îl diferențiază de cele ale altor directori din Silicon Valley, precum șeful Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorul Twitter, Jack Dorsey, și șeful Google, Sundar Pichai, care l-au susținut pe Cook.
Apple contestă ordinul judecătoresc, argumentând că crearea unei chei de acces ar pune în pericol securitatea tuturor iPhone-urilor.
Farook și soția sa, Tashfeen Malik, și-au distrus telefoanele persoanale înainte de atacul comis în 2 decembrie în San Bernardino, California, în care au ucis 14 oameni și au rănit alți 22.
Autoritățile consideră că cei doi au fost inspirați de organizația Stat Islamic. Telefonul în cauză este un iPhone 5c primit de Farook din partea autorităților din Bernardino County, pentru activitatea sa de inspector în domeniul sănătății.