Rețeaua de socializare chineză TikTok a anunțat că își modifică modul de funcționare, în special prin posibilitatea de a dezactiva afișarea automată a conținutului, pentru a se conforma noilor norme ale Uniunii Europene (UE) care vor intra în vigoare la sfârșitul lunii august, potrivit AFP.
În conformitate cu Legea europeană privind serviciile digitale (DSA), giganții internetului vor trebui să respecte norme mai stricte privind confidențialitatea datelor, protecția copiilor, dezinformarea și discursul instigator la ură, arată Hotnews.
La jumătatea lunii iulie, comisarul european Thierry Breton i-a cerut TikTok să „accelereze” activitatea pentru a se conforma acestor noi norme: „La sfârșitul lunii august, vom evalua dacă s-au făcut schimbări reale și tangibile”, a avertizat el.
TikTok, a cărei companie mamă este compania chineză ByteDance, va oferi acum opțiunea de a dezactiva recomandările de conținut personalizat - adică alimentarea automată determinată de un algoritm pe baza intereselor presupuse ale utilizatorului, o funcție considerată adesea ca generatoare de dependență.
În schimb, utilizatorii localizați în UE vor putea alege să vizioneze videoclipuri populare în regiunea lor sau în alte părți ale lumii, se arată într-un comunicat.
Printre alte modificări se numără facilitarea raportării de către utilizatori a conținutului ilegal și interzicerea publicității direcționate pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani.
TikTok spune, de asemenea, că va fi mai transparentă în ceea ce privește deciziile sale de moderare a conținutului, oferind mai multe detalii despre motivul pentru care un videoclip a fost eliminat.
„Nu numai că vom continua să ne îndeplinim obligațiile de reglementare, dar ne vom strădui, de asemenea, să stabilim noi standarde prin soluții inovatoare”, a precizat grupul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Twitter are probleme cu locatarii din blocul vecinTikTok, o aplicație pentru partajarea de videoclipuri scurte și distractive, are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, inclusiv 125 de milioane în UE, și este deosebit de populară în rândul tinerilor datorită funcțiilor de editare și a unui algoritm bazat pe inteligență artificială.
Dar este suspectată de autoritățile americane și de mai multe țări europene că nu protejează suficient datele și că permite Beijingului să își spioneze și să își manipuleze utilizatorii, lucru pe care grupul l-a negat întotdeauna cu tărie.