Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) va achita Total Post Services, aflată în procedură de insolvență, despăgubiri de 129.637 lei pentru câștig nerealizat în urma suspendării licenței de funcționare pentru trei luni, a hotărât luni instanța. În cererea înaintată Curții de Apel București, fostul operator poștal a solicitat despăgubiri de peste un milion de euro. Decizia poate fi atacată cu recurs.
“Admite în parte acțiunea. Obligă pârâții ANCOM și Marius Cătălin Marinescu (președintele ANCOM - n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 129.637 lei cu titlu de despăgubiri (câștig nerealizat). Respinge în rest acțiunea ca neîntemeiată. (…) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare (…). Pronunțată în ședință publică în data de 20.02.2017”, se arată pe portalul instanței.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții ANCOM au declarat că instituția va formula recurs împotriva hotărârii instanței.
În iulie 2012, Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a sancționat Total Post Services SRL Voluntari, printr-o decizie a președintelui instituției, cu amendă de 100.000 de lei și a suspendat trei luni dreptul firmei de a furniza servicii poștale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șoncutean, Allianz-Țiriac: Subscrierile din acest an vor atinge vârful din 2008, când am depășit 1,3 miliarde de leiSancțiunea a fost aplicată cu argumentul că Total Post Services ar fi furnizat servicii poștale având ca obiect trimiteri de corespondență în greutate de până la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, încălcând astfel dreptul în acest sens rezervat atunci exclusiv Poștei Române.
Anterior, pentru încălcarea acelorași prevederi legale, ANCOM a mai aplicat firmei alte două amenzi, în cuantum de 10.000 de lei și 50.000 de lei, în octombrie 2011, respectiv în mai 2012.
În dosarul înregistrat la Curtea de Apel București privind despăgubirile, Total Post Services a pretins despăgubiri de peste un milion de euro, reprezentând atât prejudiciul direct, cât și beneficiul nerealizat ca urmare a blocării nelegale a activității unice a societății în urma deciziei ANCOM de suspendare.
CITEȘTE ȘI Zeci de mii de păgubiți ai Carpatica Asig se pregătesc să își primească în curând banii. Instanța a decis falimentul companiei, care mai are însă drept de apelRecuperarea sumei, susținea Total Post Services în cererea înaintată instanței, ar asigura achitarea unor debite datorate de societate creditorilor, care, conform datelor lichidatorului judiciar, însumează 15,88 milioane de lei, din care cei mai mari creditori sunt Fiscul – 6,99 milioane de lei și BRD – 4,49 milioane de lei.
Total Post Services a fost înființată în 2008 și este deținută integral de Zoto Investments BV (Olanda).
În 2012, anul când ANCOM a suspendat activitatea societății, Total Post Services a înregistrat o cifră de afaceri de 22,2 milioane de lei, de la 10,8 milioane de lei în urmă cu un an.
Pierderea netă a scăzut de la 5,8 milioane de lei în 2011 la 1,18 milioane de lei în anul suspendării activității.
Ulterior, în intervalul 2012 – 2015, afacerile companiei au fost zero, iar pierderea netă cumulată s-a ridicat la 1,01 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.
Numărul de salariați ai Total Soft Services a coborât de la 561, în 2012, la doar 4, în 2015.
ANCOM este instituția statului care reglementează activitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice, poștale și de curierat.