ANCOM a cuprins în bugetul instituției pe anul 2024, aprobat de Parlament, suma de 86,59 milioane lei ca taxa specială datoratã pentru trimestrele I-III ale anului 2024.
Legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea anul trecut, prin care au fost instituite noi măsuri fiscal-bugetare, taxe și tăieri de cheltuieli, prevede și în cazul ANCOM o taxă specială, în procent de 80% din excedentul bugetar, dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor, indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare, pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitari funcțiilor de reglementare/ control/ prestări servicii/ autorizări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor oficiale, furnizate de președintele Autorității, Valeriu Zgonea, ”ANCOM a cuprins în bugetul instituției pe anul 2024, aprobat în Parlamentul României, în cadrul titlului bugetar Bunuri și servicii, suma de 86.594.000 lei, reprezentând taxa specială datorată pentru trimestrele I-III ale anului 2024”.
Conform sursei citate, ANCOM va respecta și cerințele prevăzute de legea menționată în privința funcțiilor de conducere, respectiv personalul necesar pentru a constitui un serviciu/department (10 posturi în subordine), direcție (20 de posturi în subordine), direcție executivă/ generală (35 de posturi în subordine), precum cea privitoare la stabilirea numărului funcțiilor de conducere la cel mult 8% din numărul total de posturi aprobate.
ANCOM a prevăzut, însă, în bugetul pentru 2024, 21 de posturi în plus față de cele ocupate în prezent, pentru a crea o structură dedicată îndeplinirii obligațiilor pe care institutia le va avea ca urmare a aplicării Regulamentului european privind Servicile Digitale. Regulamentul este un act legislativ obligatoriu pentru statele membre, care, conform dispozițiilor europene, se va aplica în toate statele membre UE începând cu data de 17 februarie 2024, arată sursa menționată.