ANALIZĂ SRI și BNR, principalii clienți de stat direcți ai Oracle România, al cărei șef este acuzat de luare de mită

ANALIZĂ SRI și BNR, principalii clienți de stat direcți ai Oracle România, al cărei șef este acuzat de luare de mită
scris 9 aug 2019

Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației al SRI și Banca Națională a României sunt principalii clienți de stat direcți ai Oracle România SRL, subsidiara locală cu rulaj anual de circa 1 miliard de lei a gigantului multinațional IT omonim, al cărei country manager a fost pus recent sub acuzare de DNA pentru că ar fi luat mită de 870.000 euro de la alte companii din domeniu.

Contractele directe cu instituții și companii de stat ale Oracle România sunt puține și de mici dimensiuni, raportat la volumul total de afaceri al firmei. Asta însă pentru că, cel mai adesea, Oracle este furnizor direct al altor firme care participă la proceduri de achiziții publice IT, așa cum s-a întâmplat și în cazul cel mai notoriu, al licitațiilor și contractelor legate de sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceasta este, de altfel, una dintre principalele linii de business ale Oracle pe plan local.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, din analiza Profit.ro rezultă că, în ultimii 10 ani, respectiv între 2009 și 2018, Oracle România și-a adjudecat contracte de achiziții publice în valoare totală de circa 35,7 milioane lei. Din această sumă, cam 43% (15,25 milioane lei) reprezintă contracte încheiate cu UM 0296, adică cu Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației (DCTI) al SRI, iar 39,5% (14,11 milioane lei) – contracte cu BNR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Guvernul introduce, prin ordonanță de urgență, pedeapsa cu închisoarea pe viață CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul introduce, prin ordonanță de urgență, pedeapsa cu închisoarea pe viață

Cel mai mare astfel de contract direct individual al Oracle cu o instituție de stat, de 7,33 milioane lei, datează din 2013 și a fost încheiat cu BNR pentru programe și echipamente hardware, precum și servicii de consultanță și implementare pentru sistemul DAT al Băncii Naționale. Cel mai mare contract cu DCTI al SRI a fost un acord cadru în valoare de 4,11 milioane lei și a fost semnat în anul 2017, având ca obiect prestarea de servicii de mentenanță pentru produse software Oracle.

Compania a mai avut contracte directe semnificative cu Romgaz, Institutul Național de Statistică, Ministerul Finanțelor Publice, Apa Nova sau Romgaz.

Toate aceste contracte cu entități de stat au fost încheiate fie prin negociere fără anunț de participare, fie prin cumpărare directă. Motivul? Drepturile de proprietate intelectuală.

Peste jumătate de miliard de lei în plus pentru programul de panouri solare CITEȘTE ȘI Peste jumătate de miliard de lei în plus pentru programul de panouri solare

"Procedura de achiziție este «negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare» cu Oracle România SRL întrucât produsele software Oracle sunt realizate exclusiv de către acesta, fiind singura societate în măsură să asigure serviciile de mentenanță, conform documentelor eliberate de Oficiul Român pentru Drepturi de Autor", arată SRI în anunțul de atribuire al celui mai recent contract subsecvent aferent acordului cadru cu Oracle, din ianuarie anul acesta.

Oracle România SRL, înființată în 2002, a terminat anul trecut cu un profit net de 37,17 milioane lei, în creștere cu 63% față de 2017, la o cifră de afaceri de 961,25 milioane lei, cu 6,6% mai mică față de anul anterior. În 2018, compania a avut un număr mediu de 4.463 de salariați, cu peste 300 mai mulți decât în 2017.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, joi, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma totală pe care ar fi primit-o de la firme din domeniul IT este de peste 869.000 de euro. De asemenea, procurorii au stabilit o cauțiune de 500.000 de euro.

"La data de 08.08.2019, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro. Totodată, față de inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile", a mai comunicat DNA.

BCR nu va plăti niciun leu taxă pe active pe primul semestru. A îndeplinit ținta dată de Guvern pentru creșterea creditării, nu și cea pentru reducerea marjei de dobândă CITEȘTE ȘI BCR nu va plăti niciun leu taxă pe active pe primul semestru. A îndeplinit ținta dată de Guvern pentru creșterea creditării, nu și cea pentru reducerea marjei de dobândă

Mîndruțescu este acuzat că ar fi pretins și ulterior primit "suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)".

Potrivit sursei citate, ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltare, extindere și adaptare a sistemelor informatice. De asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

"Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat", mai precizează DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin mîndruțescu luare de mită
percheziții dna oracle
contracte de stat oracle
oracle sistemul informatic cnas
oracle contracte bnr
oracle contracte sri