Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, afirmă, într-o opinie difuzată presei, că ”Huawei România este doar un instrument din manualul de lucru al comuniștilor chinezi”, care ar urmări să controleze România ca și în trecut, pentru câștig personal, iar în acest scop autoritățile chineze ”spionează, fură, mint și dau mită” prin intermediul Huawei.
De ce este important: Într-un context în care se confruntă cu perspectiva blocării accesului la rețelele 5G inclusiv în România, într-un război politic între SUA și China, gigantul chinez Huawei anunță că pregătește noi investiții pe piața locală și că are în plan să furnizeze soluții și pentru construirea infrastructurii 5G în România.
Mai este important: În august 2019, într-o Declarație comună semnată la Washington, în contextul întâlnirii de la Casa Albă dintre președintele american Donald Trump și președintele Klaus Iohannis. s-a convenit că România și SUA vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.
CITEȘTE ȘI Cină Trump-Zuckerberg, cu avertisment împotriva companiilor chinezeUn mesaj al ambasadorului a fost transmis și la începutul anului.
Acum, reprezentantul administrației Trump susține că ”Huawei și stăpânii ei comuniști chinezi au lansat recent o campanie de dezinformare lipsită de rușine încercând să se prezinte drept victime”. Potrivit lui Zuckerman, Huawei este ”un braț corupt al regimului comunist chinez și al sistemului său de securitate”, compania fiind pusă sub acuzare de către procurorul american pentru Districtul de Est al statului New York pentru numeroase capete de acuzare: fraudă, furt de tehnologie, spălare de bani și alte activități infracționale.
Ambasadorul american susține că, în acest context, ”comportamentul respingător al Huawei în România nu este diferit de comportamentul respingător din alte țări”.
Conform lui Zuckerman, la începutul acestei săptămâni, Huawei România a susținut că Republica Cehă a refuzat să semneze un memorandum de înțelegere 5G cu Statele Unite în timpul vizitei recente a Secretarului de Stat Pompeo, dar în realitate cehii au semnat un memorandum de înțelegere 5G cu Statele Unite încă din luna mai 2020. Polonia, Estonia, Letonia și Slovenia au semnat, de asemenea, memorandumuri de înțelegere similare cu Statele Unite, afirmă ambasadorul.
”Declarația Huawei România a fost falsă, dar atent concepută pentru a induce în eroare și a dezinforma poporul român. China comunistă, la fel ca și comuniștii care au controlat România anterior, vor să controleze poporul român și România cu orice preț pentru câștigul personal. Vor face acest lucru cu orice preț - spionează, fură, mint și dau mită cu acest scop. Huawei România este doar un instrument din manualul de lucru al comuniștilor chinezi”, afirmă Adrian Zuckerman.
El arată că există și alți actori finanțați de stat, precum Institutele Confucius și companii, care încearcă să atingă același obiectiv.
”Acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm și să sprijinim libertatea și democrația. Falsurile otrăvitoare lansate de un guvern chinez comunist corupt, înfășurate în minciuni frumoase, nu pot fi lăsate să înrobească poporul român. Promisiunile marilor bogății care se făceau sub comunism s-au dovedit false iar ele revin acum, în istoria modernă. Nimic nu justifică plasarea unui centimetru din România sau din orice altă națiune liberă sub control comunist. Chinezii comuniști și companiile lor vasale necinstite pot câștiga doar dacă le lăsăm. Dar să spunem nu! Spune da libertății, democrației și statului de drept”, mai afirmă ambasadorul SUA la București.
CITEȘTE ȘI TikTok a contestat în justiție decretul președintelui Trump de interzicere a operațiunilor din SUA ale companieiZuckerman arată că Huawei nu respectă legile și nu este transparentă. Dimpotrivă, ar avea un program de bonusuri pentru angajați ”în scopul obținerii de informații confidențiale de la concurenți”.
”Utilizează intermediari și spioni, inclusiv „profesori” din institute de cercetare pentru a obține acces și a fura proprietatea intelectuală de la concurenți. Compania recomandă angajaților săi să-și ascundă statutul de angajat, chiar și în fața oamenilor legii. Un angajat Huawei a pătruns, după program, în cadrul unei expoziții comerciale, a dezasamblat produsul unui concurent și l-a fotografiat. Când angajatul Huawei a fost reținut, Huawei a susținut că acesta este nou și nu a știut ce face. A fost o minciună flagrantă - angajatul era un inginer senior Huawei cu mulți ani de experiență”, arată Zuckerman.
Potrivit acestuia, “Programul celor o mie de talente” este folosit de China pentru a recruta persoane cu cunoștințe tehnologice și de proprietate intelectuală din străinătate care să lucreze pentru regimul comunist chinez.
”Un profesor de la Harvard care se ocupa de cercetare pentru Departamentul Apărării a fost plătit cu 1,5 milioane de dolari și 50.000 de dolari pe lună de către comuniștii chinezi pentru a efectua cercetări simultane la Universitatea de Tehnologie din Wuhan. În mod similar, locotenentul Armatei de Eliberare, Yanqing Ye, a trimis documente direct în China, în timp ce studia la departamentele de fizică, chimie și inginerie biomedicală din cadrul Universității Boston. Din păcate, nu sunt singurii. Un raport recent al Institutului Național de Sănătate din SUA a arătat că din 189 de oameni de știință investigați de acest institut, 93% au avut legături cu China comunistă”, exemplifică diplomatul american.
CITEȘTE ȘI Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care poziția de președinte al ANCOM e asimilată funcției de ministruPentru a doua parte a anului, Huawei România a anunțat că își va concentra eforturile pe lansări-cheie de noi dispozitive flagship și își va consolida prezența din ce în ce mai puternică în toate categoriile de produse, prin noi lansări de laptopuri și accesorii.
„A doua jumătate a anului aduce cu sine un nou plan de dezvoltare a strategiei Huawei 1 + 4 + n, dar și de dezvoltare a tehnologiei la nivel de produse și conectivitate perfectă între dispozitive, puncte relevante care fac parte din viziunea și angajamentul companiei noastre pe termen lung. Cu siguranță, lansarea noii game de produse Mate 40 va fi una dintre veștile principale, dar pregătim un calendar susținut de lansări pentru această toamnă.”, declară Whisky Wangwei, country manager al Huawei Consumer Business Group.
Huawei are în plan extinderea rețelei de magazine și centre de servicii Huawei la nivel local, nu numai în București, ci și în alte două orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca.
"Huawei are în plan să ofere soluții competitive și inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România, fiind compania parte din grupul care deține cele mai multe patente de 5G și, totodată, compania care a adus o contribuție relevantă la crearea standardelor de securitate 5G, investind în decursul anilor în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene.
În următoarea perioadă, Huawei CBG se va concentra la nivel local pe consolidarea zonei de telefoane HMS, dar și a celorlalte categorii, precum laptopuri și accesorii, segmente care au crescut considerabil și au ajuns din nou în interesul utilizatorilor de produse Huawei", este mesajul companiei.â
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul președinte ANCOM Adrian Diță, chemat în instanță pentru despăgubiri de 1 milion de lei. Instituția vrea să recupereze sumele achitate către salariații concediați în 2017, care au câștigat proceseleLa nivelul Guvernului au fost redactat un proiect care stabilește că, în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G din România, vor putea fi utilizate doar tehnologii, echipamente și programe software provenite de la producători care "nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent".
Proiectul, analizat de Profit.ro, nu definește sintagma "sistem juridic independent".
Astfel, potrivit draftului de act normativ citat, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Aceasta va fi acordată prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de maximum 4 luni de la data solicitării.
CITEȘTE ȘI Autoritățile locale vor primi 100 milioane euro pentru achiziția a 500.000 de laptouri și tablete destinate elevilorÎn februarie anul acesta, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a avut o ieșire la fel de dură la adresa gigantului chinez telecom Huawei, în linie cu politica generală a Washingtonului pe această temă, afirmând că "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G, o companie care, spre deosebire de companii de încredere, a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite".
El a amintit și că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.
În replică, Huawei a transmis atunci, printr-un comunicat, că, prin mesajul său, ambasadorul SUA "a încercat să denatureze sensul conceptului de securitate, comerț și libertate, utilizând zvonuri nefondate si presupuneri drept dovezi" și, în plus, "a dorit să folosească doar informații în avantajul său, pentru a induce în eroare publicul din România, ceea ce reprezintă adevărata amenințare".
"Nu a existat niciodată vreo reglementare sau dovadă care să ateste faptul că Huawei este sub supravegherea guvernului chinez pentru a oferi accesul la tehnologie și informații armatei chineze sau agențiilor de informații chineze. Cu toate acestea, legea „CLOUD Act” obligă companiile de tehnologie din SUA să furnizeze date atunci când guvernul American le cere acest lucru. (...) Huawei salută poziția obiectivă a UE și suntem dispuși să contribuim cu capacitatea noastră profesională și să depunem toate eforturile pentru crearea unei societăți digitale mai bune, împreună cu clienții și partenerii noștri români. Avem toată disponibilitatea pentru abordarea problematicilor legate de securitatea cibernetică din România în condiții de deplină siguranță", se mai afirma în comunicatul Huawei.
CITEȘTE ȘI Facebook adoptă o nouă politică, pentru a-i împiedica pe publisherii politici americani să ruleze reclame prezentate drept știriWall Street Journal a scris că statul chinez ar putea lua măsuri împotriva unor companii europene, precum Nokia și Ericsson, care au capacități de producție în această țară, ca răspuns la eventuale politici ale UE împotriva Huawei. Astfel, conform unor surse apropiate guvernului chinez, China ar putea merge până la blocarea vânzărilor în afara țării a produselor care sunt dezvoltate în această țară de companii europene.
Această măsura ar fi una de ultimă instanță, spun aceleași surse, și va fi luată doar atunci când negocierile și alte politici economice vor fi eșuat. Uniunea Europeană nu a luat măsuri împotriva Huawei, până acum, așa cum insistă administrația americană, ci a lăsat fiecare țară să decidă dacă lucrează sau nu cu Huawei.