"Nu există nicio șansă ca iPhone să obțină o cotă semnificativă de piață. Absolut nicio șansă!", este declarația făcută de fostul director general al Microsoft, Steve Ballmer, după lansarea primei generații a dispozitivului mobil care a revoluționat piața smartphone-urilor.
La 8 ani de la lansarea iPhone, nu numai că profeția lui Ballmer nu s-a adeverit, dar “computerul de buzunar” al companiei conduse de Tim Cook se bucură de o popularitate fără precedent în industria telefoanelor mobile, cu peste 770 milioane de unități vândute pe mapamond la finele lunii iunie.
Săptămâna viitoare, același Tim Cook care a pariat pe succesul iPhone în 2007 va prezenta, în cadrul unui eveniment programat pentru 9 septembrie, noile versiuni ale iPhone 6, respectiv iPhone 6s și iPhone 6s Plus, a patra generație a Apple TV, o versiune cu ecran mărit a iPad și sistemul de operare pentru dispozitive mobile iOS9, relatează The Telegraph.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre îmbunătățirile pe care analiștii estimează că Apple le va aduce versiunilor iPhone 6s și iPhone 6s Plus se numără un procesor mai rapid, o rezoluție foto mai mare și Force Touch, o tehnologie pentru dispozitivele sensibile la atingere care a fost testată anterior pe Apple Watch. Force Touch permite utilizatorilor să aleagă între aplicațiile telefonului în funcție de puterea cu care se apasă pe ecran.
Lansarea noilor versiuni de iPhone 6 sosește într-o perioadă interesantă în istoria companiei americane.
Pe de o parte, compania a raportat un profit net de 18 miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului fiscal 2015, cel mai mare câștig trimestrial obținut vreodată de o companie listată la bursă, și a lansat Apple Watch, primul dispozitiv nou produs de Apple de la plecarea lui Steve Jobs în 2010.
De cealaltă parte, analiștii estimează că piața de telefoane mobile inteligente va ajunge anul acesta la saturație, iar Apple va pierde o bună parte din veniturile aduse de iPhone, care echivalează cu peste două treimi din veniturile totale ale companiei.
Consensul din piață este că Apple nu va avea același succes cu iPhone 6s și iPhone 6s Plus ca cel înregistrat anul trecut la lansarea modelelor, când milioane de cumpărători au stat la cozi uriașe pentru a se număra printre primii posesori de iPhone 6 sau 6 Plus.
De altfel, potrivit companiei de cercetare de piață IDC, vânzările globale de telefoane iPhone vor scădea de la 233,8 milioane de unități estimate pentru anul fiscal curent la 232,7 milioane de unități în anul fiscal 2016, care începe pe 1 octombrie.
La nivel global, cererea de smarthphone-uri a consemnat în al doilea trimestru al anului cel mai scăzut ritm de creștere din ultimii doi ani, semn că piața a ajuns la maturitate, potrivit datelor firmei de cercetare Gartner. Vânzările din China, cea mare piață pentru producătorii de telefoane mobile inteligente, au coborât cu 4% în perioda menționată, prima scădere de la lansarea smarthphone-lui.
Cu toate acestea, perfomanțele Apple au depășit deseori așteptările pieței, iar noul an fiscal poate produce multe surprize, inclusiv intrarea companiei pe segmentul de video-streaming, unde va concura cu nume puternice, precum Netflix și Spotify.
"Apple are expunerea și numele necesare pentru a domina piața de distribuție de conținut video, iar serviciul ar putea fi promovat prin iTunes și iPhone (care poate fi folosit ca ecran secundar al Apple TV – n.r.)", consideră John Butler, analist senior pentru Bloomberg Intelligence.
O altă posibilitate ar fi ca Apple să facă o ofertă de preluare pentru Netflix, însă majoritatea analiștilor sunt de părere că acest lucru nu se va întâmpla, mai ales că gigantul IT american ar face o afacere mai profitabilă dacă ar cumpăra unul din competitorii mai mici ai Netflix pentru a avea acces la infrastructura dedicată segmentului de video-streaming.