Airbus a finalizat construcția satelitului CHEOPS

Airbus a finalizat construcția satelitului CHEOPS
scris 2 apr 2019

Airbus Defense and Space a anunțat finalizarea construcției satelitului CHEOPS (Characterizing Exoplanet Satellite), care va fi lansat în acest an și va permite observarea compoziției și naturii planetelor situate dincolo de sistemul solar. Satelitul este programat pentru lansare între 15 octombrie și 14 noiembrie.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a aprobat recent programul aferent, în urma procesului de evaluare și validare aferent (Qualification and Acceptance Review), potrivit reprezentanților Agenței Spațiale Europene (ESA), CDTI (Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial) și Airbus, care au oferit detalii despre misiune, satelit și contribuția spaniolă în program, cu ocazia unui eveniment media ce a avut loc la sediul Airbus din Madrid-Barajas, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Facebook vrea să creeze o secțiune specială pentru “știrile de calitate” CITEȘTE ȘI Facebook vrea să creeze o secțiune specială pentru “știrile de calitate”

La invitația lui Fernando Varela, șeful Diviziei Space Systems a filialei Airbus din Spania, au luat cuvântul Günther Hasinger, directorul științific al ESA, Javier Ponce, directorul general al CDTI și Rafael Rodrigo, secretar general responsabil de politicile științifice din cadrul Ministerul spaniol al Științelor.

"Suntem încântați să lansăm CHEOPS în cursul acestui an. Pe baza observațiilor de înaltă precizie despre stelele care știm deja că pot găzdui exoplanete, misiunea va permite o primă etapă în ceea ce privește caracterizarea compoziției și naturii planetelor situate dincolo de sistemul nostru solar. CHEOPS este primul satelit ESA dedicat exoplanetelor, pregătind astfel calea pentru încă două misiuni ce se vor desfășura în deceniul următor, consolidând astfel poziția de leader deținută de către Europa în domeniul științei exoplanetelor", a declarat Günther Hasinger.

Potrivit CDTI, importanța satelitului CHEOPS depășește descoperirea noilor exoplanete. Este prima misiune completă a ESA condusă de către Spania. Lansarea sa vine la un moment important la nivel național, având în vedere că Sevilla va găzdui, la sfârșitul anului 2019, următorul Consiliu ministerial al ESA, ceea ce va contribui, în mod decisiv, la consolidarea poziției deținute de către Spania în domeniul misiunilor spațiale, potrivit companiei.

"Airbus deține o expertiză remarcabilă în misiuni științifice de explorare a spațiului, iar în cadrul programului CHEOPS, primul satelit ESA dezvoltat de Spania urmare a unei competiții deschise, suntem contractantul principal", a declarat Fernando Varela, șeful Diviziei Space Systems a filialei Airbus din Spania.

Satelitul este programat pentru lansare între 15 octombrie și 14 noiembrie

CHEOPS este prima misiune a ESA de dimensiuni reduse, concepută pentru a fi gata de zbor în decurs de cinci ani și care utilizează tehnologii validate, pentru a deschide calea, ulterior, către misiuni mai mari și mai complexe.

”Acesta va efectua o misiune științifică ambițioasă, axată pe definirea proprietăților planetelor care orbitează stelele din apropierea lor. Instrumentul care va studia această exoplanetă este un telescop Ritchey-Chrétien furnizat de Universitatea din Bern, Elveția, care este integrat pe platforma foarte flexibilă și compactă a Airbus - AstroBus-S. Platforma Airbus AstroBus a fost utilizată cu succes și în alte misiuni precum Spot 6 și 7, KazEOSat-1, PeruSat-1, Sentinel 5 Precursor și în cadrul celei de-a doua generații a sateliților meteorologici MetOp. CHEOPS cântărește aproape 300 kg și are dimensiunile aproximative ale unui cub cu latura de 1,5 m”, se arată în comunicat.

Pentru construirea satelitului a fost selectat un grup de 24 de companii din 11 țări europene, șapte dintre acestea fiind spaniole. Înainte de lansare, Airbus va proceda la reverificarea navei spațiale, instalarea celei mai recente versiuni software, efectuarea unor simulări a manevrelor de lansare (Launch Early Operation Phase – LEOP) și reglajul final al procedurilor de instalare pe orbită (In Orbit Commissioning – IOC).

”Implicarea Airbus depășește fazele LEOP și IOC și ale livrării oficiale a satelitului, oferind suport pentru controlul satelitului de la sol și mentenanță continuă în timpul fazei operaționale. Centrul de Operațiuni și Sprijin, care va coordona principalele operațiuni de pe sol, va fi amplasat la INTA (Institutul Național al Tehnologiilor Aerospațiale), situat lângă Madrid”, se arată în comunicat.

Misiunea CHEOPS va analiza, timp de cel puțin trei ani și jumătate (ce reprezintă durata de viață a proiectului), tranzitarea exoplanetelor prin fața stelelor în jurul cărora orbitează. Acesta va funcționa pe o orbită constantă în jurul Soarelui, la o altitudine de 700 km, ceea ce va Acest lucru va asigura temperaturi stabile și iluminarea constantă a panourilor sale solare, minimizând posibilitatea unor reflexii eronate de lumină pe telescop. Satelitul este programat pentru lansare între 15 octombrie și 14 noiembrie 2019, de la bordul unui lansator Soyuz, din portul spațial european din Kourou.

”CHEOPS este o misiune de pionierat. Datele obținute în urma acestei misiuni vor fi folosite pentru a genera o listă a celor mai promițătoare exoplanete din punctul de vedere al capacității de a susține viața așa cum o știm. Platon și Ariel sunt viitoarele misiuni ESA care vor aprofunda studiul exoplanetelor, într-un orizont de timp ce trece dincolo de următorul deceniu”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cheops
airbus