Cea mai nouă versiune de iOS se bucură de o rată de adopție mai mare decât iOS8, în timp ce Android 6.0 Marshmallow are un număr mai mic de utilizatori decât Android 2.3 Gingerbread, o versiune lansată acum cinci ani (pe 6 decembrie 2010).
Întotdeauna a existat o mare discrepanță între ratele de adopție ale Android și iOS, evident, în favoarea celui din urmă. Însă, îngrijorător pentru ecosistemul Android, este că Google, cu toate eforturile din ultimii ani, nu reușește să crească rata de adopție.
Cea mai recentă versiune de Android, nume de cod Marshmallow, este instalată în prezent pe 0,3% din totalul smartphone-urilor cu Android. În comparație, 70% din iPhone-uri folosesc deja iOS 9.
Este adevărat și că iOS 9 a și devenit disponibil cu 41 de zile devreme decât Android 6 – 16 septembrie, față de 5 octombrie. Dar problema celor de la Google vine din numărul foarte mare telefoane cu Android și din dificultatea, chiar imposibilitatea actualizării multora dintre ele la versiunile noi.
iOS 9 are o rată de adopție mai bună decât versiunea anterioară (iOS 8 avea 60% rată de adopție anul trecută pe vremea asta), care, din cauza dimensiuni mari a kitului de instalare, a împiedicat sau amânat actualizarea pe iPhone-urile cu 8 GB sau 16 GB de memorie internă. Totuși, iOS are o rată de de adopție mai mică decât iOS 7, care acum doi ani era deja instalat pe 74% din iPhone-uri și iPad-uri.
(date măsurate de Apple Store la 30 noiembrie 2015)
Rata redusă de adopție a Android-ului nu este atât o problema pentru utilizatori, deși în lumina celor mai recente vulnerabilități descoperite, patch-urile de securitate sunt imperios necesare, cât pentru ecosistem. Împărțirea procentuală a utilizatorilor pe foarte multe versiuni de Android, crează dificultăți pentru dezvoltatori, care se văd nevoiți să păstreze suportul pentru versiuni mai vechi, în loc să optimizeze aplicațiile pentru cele noi, folosind rutine de dezvoltare mai perfomante.