Producătorul german de baterii Varta anunță că se confruntă cu o situație economică dificilă, în care veniturile au scăzut, în primele nouă luni ale exercițiului financiar 2022, cu 8,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, de la 622,3 milioane euro la 570,7 milioane euro, iar EBITDA ajustat (câștig înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) a scăzut cu 63,6%, de la 182,5 milioane euro la 66,4 milioane euro, astfel că lansarea noii fabrici V4Drive, o investiție gigant de 1 miliard euro pregătită pentru România, va fi continuată doar după ce angajamentele obligatorii față de clienți vor fi asigurate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Varta continuă să se confrunte cu o situație economică dificilă. Crizele globale au ca rezultat creșterea prețurilor la energie și materii prime, întreruperi de producție legate de pandemie din partea clienților, deficit de semiconductori disponibili - toate tendințele continuă să aibă un impact negativ asupra companiei.
Ca răspuns la aceasta, Comitetul Executiv a lansat un pachet cuprinzător de măsuri pentru a reduce costurile și a crește profitabilitatea și lucrează la concepte de soluții de anvergură.
Construcția noii fabrici pentru celule V4Drive va continua însă doar după ce angajamentele obligatorii față de clienți au fost asigurate.
Activitățile de producție pentru lansarea noului produs, așteptate în a doua jumătate a anului, sunt acum în derulare, deși cu un volum semnificativ redus față de planurile inițiale.
Situația economică dificilă în prezent afectează cererea de baterii litiu-ion. Compania implementează temporar muncă cu normă redusă la locul de producție Nördlingen din divizia CoinPower, care este deosebit de afectat. Prin urmare, Varta se adaptează la fluctuațiile de utilizare a capacității, dar poate crește capacitatea de producție din nou în orice moment și în scurt timp", este mesajul companiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: ASE cumpără Casa Sabba Ștefănescu cu aproape 7 milioane euro„Reducerile de achiziții pe termen scurt din partea clienților noștri generează provocări. Acum implementăm măsuri de reducere a costurilor, cu scopul de a asigura viitorul afacerii. Scopul nostru este să rămânem flexibili din punct de vedere structural”, adaugă Armin Hessenberger, CFO al Varta AG.
Pentru exercițiul financiar 2023, Comitetul Executiv se așteaptă la venituri cuprinse între 850 și 880 milioane euro și anticipează un EBITDA ajustat de 90 milioane -110 milioane euro.
În vară, compania i-a transmis, oficial, prim-ministrului Nicolae Ciucă, într-o discuție la Guvern, că a ales România pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncareVarta Microbattery deține deja o fabrică în Brașov, din 2014.
Acum, germanii au intrat pe piața locală cu subsidiara diviziei Pertrix, lansată în luna februarie ca o nouă filială pentru bateriile e-car, relevă date analizate de Profit.ro. Divizia a fost lansată la scurt timp după ce Varta a prezentat noua sa celulă de baterie, V4Drive, pentru vehicule electrice.
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!Denumirea Pertrix V, noua divizie a Varta, se referă la trecut, când compania AFA - Varta de astăzi - fondată în 1887, a preluat, în 1926, firma Pertrix Chemische Fabrik Aktiengesellschaft din Hamburg, care dezvoltase prima baterie uscată capabilă de depozitare.
În 2020, compania a avut afaceri de 406,9 milioane lei și un profit net de 19,2 milioane lei, cu aproape 450 de angajați, relevă date analizate de Profit.ro.
La nivel global, anul trecut, gigantul german a avut afaceri de aproape 1 miliard de euro.
"Am primit azi delegația grupului Varta. Compania vizează România ca locație pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției.
Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forță de muncă bine pregătită și competitivă. Echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România", a transmis atunci Roxana Mânzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.