FOTO Protocol pentru fabricarea primei drone românești

FOTO Protocol pentru fabricarea primei drone românești
scris 5 nov 2024

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat un protocol de colaborare în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.

„Punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, INCAS și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluțiilor tehnologice în economia reală. Am avut în vedere toate aspectele necesare, incluzând proprietatea intelectuală și patentele, împreună cu deschiderea către piață, pentru a putea progresa eficient. Prin acest protocol facem pasul spre o nouă etapă pentru cercetarea românească din domeniul aerospațial”, a precizat ministrul Bogdan-Gruia Ivan.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Grafoprint a fost cumpărată de o companie poloneză CITEȘTE ȘI Tranzacție - Grafoprint a fost cumpărată de o companie poloneză
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La rândul său, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a afirmat că prototipul de dronă va putea deveni „un produs industrializat în fabricile din industria de apărare din România, cu capital de stat și cu capital privat”, scrie Agerpres.

FOTO Protocol pentru fabricarea primei drone românești

„Astăzi sunt mai mulți actori care au diverse componente ale unei drone sau asamblează drone, au diverse prototipuri. Însă, tipurile de drone care sunt folosite astăzi de către industria de apărare sunt foarte variate. Ne dorim să putem avea drone românești, cu softuri produse în România”, a mai spus Oprea.

El a menționat că, în cel mult un an, ar putea demara și producția de serie a dronelor românești, care ar putea fi folosite și în agricultură sau în domeniul civil.

Protocolul a fost semnat la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), aflat în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. INCAS este lider regional în domeniul științelor aerospațiale din România, cu o tradiție de 75 de ani în ingineria aerospațială, fizica curgerii și aerodinamica aplicată, care se bazează pe o infrastructură strategică de importanță națională.

FOTO Protocol pentru fabricarea primei drone românești

Protocolul semnat de cei doi miniștri stabilește un mecanism pentru identificarea și definirea cerințelor organizațiilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate și pentru soluționarea acestora prin expertiza, tehnologiile locale disponibile și infrastructura de cercetare-dezvoltare, aflate atât în entități publice, cât și private din sistemul național de cercetare-dezvoltare-inovare.

În cadrul parteneriatului, vor fi utilizate instrumentele de finanțare gestionate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care vor sprijini firme inovative pentru a adopta și aplica rezultatele în vederea sporirii competitivității, precizează MCID.

viewscnt
Afla mai multe despre
drona
ștefan-radu oprea