Yuanul chinezesc este pe cale să dobândească o influență tot mai mare în sistemul financiar mondial, în condțiile în care o treime din băncile centrale intenționează să adauge moneda în rezervele lor, potrivit unui sondaj de opinie urmărit atent de investitori, transmite Reuters.
Sondajul Global Public Investor, publicat anual de institutul de cercetări OMFIF din Londra, arată că 30% dintre băncile centrale intenționează să își mărească deținerile de yuani în următoarele 12-24 de luni, comparativ cu doar 10% anul trecut, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste intenții există în pofida neînțelegerilor dintre guvernele occidentale și China.
Influența mai mare a yuanului va fi aproape sigur o tendință globală, dar ar putea fi puternică mai ales în Africa, unde aproape jumătate dintre băncile centrale intenționează să își mărească rezervele de yuani.
Totodată, 75% dintre băncile centrale consideră că politicile monetare au o influență excesivă pe piețele financiare, cu toate că doar 40% cred că aceste politici trebuie să fie regândite în mod activ.
CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanaleÎn contrast cu intențiile față de yuan, 20% dintre băncile centrale intenționează să își reducă deținerile de dolari în următoarele 12-24 de luni, iar 18% vor să își reducă deținerile de euro.
Circa 14% vor să își reducă deținerile de datorii suverane din zona euro, ceea ce poate fi considerată o reacție la dobânzile negative ale Băncii Centrale Europene.
CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021Potrivit raportului, numai 59% dintre băncile centrale ar folosi mai mult de 30% din rezervele lor în eventualitatea unui șoc valutar grav, în timp ce 45% dintre fondurile de pensii investesc în aur, cu mult peste proporția de 30% din sondajul de anul trecut.
Băncile centrale, fondurile suverane și fondurile publice de pensii controlează active record de 42.700 de miliarde de dolari. Rezervele băncilor centrale au crescut anul trecut cu 1.300 de miliarde de dolari, la un nou maxim de 15.300 de miliarde de dolari.