Consiliul de Supraveghere al Erste Group a găsit un înlocuitor pentru Berndt Spalt în funcția de CEO, cu care să împărtășească o viziune similară în privința vitezei mai rapide cu care trebuie transformat grupul până în 2030: Willi Cernko, fost Chief Corporate Officer în Consiliul de Administrație al grupului.
Spalt susținea un ritm mai lent al schimbărilor strategice în strategia legată de digitalizare și politici verzi decât restul conducerii, potrivit explicaților date la cea mai recentă adunare generală a acționarilor. Credea că transformările trebuie să se facă într-o manieră inclusivă, iar în privința țintelor de atingere a neutralității CO2, pentru care Erste are ținte chiar mai ambițioase decât cele urmărite de Comisia Europeană, declara anul trecut că reprezintă un obiectiv prioritar extrem de important, care trebuie însă urmărit cu grijă pentru a nu ajunge în situația de a ajunge în Europa la “calorifere reci” iarna. Grupul Erste, care deține în România BCR, este primul din Europa Centrală și de Est care a aderat la inițiativa Net-Zero Banking Alliance și a stabilit obiective de reducere la zero a expunerilor prin investiții și împrumuturi acordate industriilor cu emisii ridicate de carbon (cărbune, carburanți fosili, creștere bovine și procesare carne de vită, etc).
Înlocuitorul lui Spalt va fi Willi Cernko, Chief Corporate Officer în Consiliul de Administrație al Erste Bank Austria din 2019. Consiliul de Supraveghere a decis că acesta va prelua funcția de CEO din 1 iulie 2022, cu un an înainte de încetarea mandatului lui Spalt, pe care acesta din urmă a anunțat că nu mai dorește să îl reînnoiască. Spalt a luat această hotărâre după doar doi ani și 4 luni de la numire în funcția preluată anul trecut de la cel mai longeviv bancher european, Andreas Treichl, care a rezistat 23 de ani în fruntea Erste.
CITEȘTE ȘI Fed majorează dobânda cu 75 puncte de bază, cea mai amplă creștere din ultimii 28 de ani La Adunarea Generală a Acționarilor Erste de luna trecută, Spalt a dat pentru prima dată câteva explicații despre natura divergențelor sale cu Consiliul de Supraveghere: "Până în 2030, Erste va merge pe un drum de transformare majoră, în care sănătatea financiară și prosperitatea clienților va fi semnificativ îmbunătățită, lucru convenit cu Consiliul de Supraveghere. Viziunea noastră de a clădi sănătate financiară va deveni realitate. Pentru a reuși asta, avem nevoie de transformări majore în zona tehnologiei, în cea culturală și în modelul nostru de business. Comitetul de Supraveghere și eu am avut dvergențe în aprecierea modului în care trebuie planificată și implementată o astfel de transformare. Eu cred că o astfel de transformare trebuie gândită și pregătită într-un mod foarte detaliat și structurat. Trebuie să o discutăm cu băncile din grup, cu băncile de economii. Trebuie gândită într-un mod inclusiv. Abordarea mea reduce viteza acestui proces. Comitetul de supraveghere are o abordare diferită, ei vor să înceapă mai repede, să implementeze mai repede, să demareze investiții majore în proecte foarte rapid. Viteza și structurarea transformării constituie esența diferenței noastre de apreciere în privința orientării pe termen lung a băncii noastre.
În această lume în schimbare rapidă, anumite lucruri nu se schimbă, nimeni nu deține adevărul. Nici eu nu-l dețin, dar am o opinie despre cum ar trebui să fie abordate lucrurile în viitor. Știu că nu e doar o cale, nu e un singur adevăr, ci mai multe. Și accept faptul că Comitetul de Supraveghere are în minte o cale diferită care să ne ducă acolo unde noi toți vrem să ajungem, și anume la a construi sănătate financiară până în 2030. Nu este despre cine are dreptate, ci despre o organizație care trebuie să meargă înainte, iar cea mai proastă cale ar fi să nu fie aleasă nicio cale. Pentru a evita asta, am decis să nu imi reînnoiesc mandatul. Cei care mă cunosc știu că nu am luat ușor decizia. Am lucrat în această companie 32 de ani, este casa mea profesională, nu sunt un om care vrea să optimizeze lucrurile pe termen scurt."
}nlocuitorul s[u, Willi Cernko va prelua și funcția de Chief Retail Officer pentru grupul bancar.
„Sunt foarte încântat că în Willi Cernko am găsit un CEO pentru Erste Group care este foarte aproape de clienții noștri, aduce multă experiență și este extrem de bine conectat. Cu experiența internațională vastă pe care o are pe piețele noastre de bază, în Europa Centrală și de Est, Willi este persoana potrivită pentru a stabili cu fermitate Erste Group ca o companie de sănătate financiară. Strategia Grupului e clară și sunt sigur că Willi va fi un CEO foarte activ, cu idei clare despre cum să ne conducem compania într-un viitor luminos”, a declarat Friedrich Rödler, Președintele Consiliului de Supraveghere al Erste Group.
Acesta a transmis și pentru Bernd Spalt „sincere mulțumiri pentru excelenta sa performanță în diferite funcții din grup de-a lungul multor ani”, adăugând că rezultatele foarte bune din ultimii ani și integritatea personală a lui Bernd vor servi întotdeauna drept puncte de referință
pentru grup
Noul CEO și-a prezentat pe scurt obiectivele: „Preiau președinția unui grup bancar care este excelent gestionat și puternic poziționat și sunt foarte fericit că mi-am asumat această nouă sarcină. Scopul nostru strategic de viitor este de a deveni o companie de sănătate financiară. Acum e timpul să ne apucăm de munca concreta. Sănătatea financiară a clienților noștri va fi în centrul tuturor activităților”.
Cernko preia noua funcție plecând din poziția de Chief Corporate Officer în Consiliul de Administrație al Erste Bank Austria. A fost membru și în Consiliului de Administrație al Erste Group din 2017 până în 2019.
Înainte de a se alătura Erste, Cernko a fost CEO al UniCredit Bank Austria AG și a ocupat timp de peste 20 de ani diferite poziții de management la Bank Austria, HypoVereinsbank și în UniCredit Grup. A acumulat expertiză în domeniul bancar corporativ și de retail și experiență pe piețele de bază ale Erste Group.
Grupul Erste este cel mai mare furnizor de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu circa 45.000 de angajați și peste 16 milioane de clienți în aproape 2.100 filiale deschise în 7 țări (Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croația și Serbia). În România, deține Banca Comercială Română. În primul trimestru de anul acesta, grupul a raportat active totale de 325 de miliarde euro și un profit de 449 milioane de euro.