România este stabilă din prisma investitorilor, dar toată lumea așteaptă finalul alegerilor. Apoi, singurul lucru la care se vor uita va fi ce măsuri se vor lua pentru reducerea deficitului bugetar, indică Ionuț Lianu, CFA, Ofițer Șef Management Active și Pasive, CEC Bank, la Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice - Ediția a VII-a.
Evenimentul este organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, Raiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB.
“Vedem un context cu o volatilitate în creștere. 2020 și 2022 am avut tot așa, piețe nesigure. Ne-am descurcat foarte bine. Ne am obișnuit destul de mult cu volatilitatea. Pornim dintr-o poziție solidă a sistemului bancar, dar, până la urmă și ca țară. Într-adevăr, contează deficitul bugetar pentru investitorii internaționali. La asta se uită prima dată.
La matematică, nu la partea de show, politică. Partea bună este că nivelul total al datoriei în PIB României este încă unul mediu. Erau altele evoluțiile dacă plecam de la un nivel mai ridicat. Cu toate turbulențele, ce văd ei în România nu e foarte diferit de ce văd în regiune. Pe tema deficitului, [preocuparea] principală pentru anul viitor este cât de repede se va corecta traiectoria fiscală pe care suntem acum. Ce măsuri se vor lua.
Sentimentul este unul de expectativă. Pe de altă parte, nivelul de dobânzi este atractiv, iar investitorii internaționali sunt destul de pragmatici, nu se uită la partea de efervescență și de sentimente, se uită foarte foarte mult la Excel”, a declarat Ionuț Lianu.
“La începutul săptămânii s-a văzut o reacție destul de abruptă. Dar în ultimele zile lucrurile s-au mai echilibrat. Așteptăm următoarele două weekenduri”, a comentat oficialul CEC influența perioadei electorale în acțiunile investitorilor pe piața din România.
Deficitul bugetar al României a crescut continuu în ultimii ani. Anul trecut a fost de 6,6% din PIB, după ce în 2022 a fost de 6,3%. În prezent a atins deja 6,19%, în luna octombrie, iar o extrapolare a diferenței dintre nivelurile curente ale veniturilor și cheltuielilor curente ale statului indică pentru finalul anului un deficit de 7,2%.
“Pregătim planul de finanțare pentru 2025. Conform planului de consolidare fiscal-bugetară, deficitul va fi de aproximativ 7%”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș, la același eveniment.