Această soluție “nu este decisivă doar pentru Elveția (...), ci pentru stabilitatea întregului sistem financiar la nivel mondial”, a transmis președintele.
"Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și pentru a proteja economia elvețiană în această situație excepțională", se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Elveției, care a precizat că banca centrală a colaborat cu guvernul elvețian și cu Autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare pentru a realiza fuziunea celor mai mari două bănci din țară.
UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii la închiderea piețelor vineri. Acționarii Credit Suisse vor fi în mare parte dați la o parte, primind doar o acțiune a băncii rezultate (UBS) pentru 22,5 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin.
În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca aceasta să poată fi finalizată rapid.
"Această achiziție este atractivă pentru acționarii UBS, dar, să fim clari, în ceea ce privește Credit Suisse, aceasta este o salvare de urgență. Am structurat o tranzacție care va păstra valoarea rămasă în afacere, limitând în același timp expunerea noastră la pierderi", a declarat președintele UBS, Colm Kelleher, într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro"Salut acțiunea rapidă și deciziile luate de autoritățile elvețiene. Acestea sunt esențiale pentru restabilirea unor condiții de piață ordonate și pentru asigurarea stabilității financiare. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, setul nostru de instrumente este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin în materie de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține mecanisme bune de transmisie a politicii monetare", a comentat Christine Lagarde, președintele BCE.